Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Угледар е руски - още е неофициално (ВИДЕО)

01 октомври 2024, 17:35 часа • 1121 прочитания

Натрупващи се геолокализирани видеокадри сочат, че малкият миньорски град Угледар, с население около 15 000 души преди старта на пълномащабната война в Украйна, вече е под руски контрол. Официално потвърждение от руското военно министерство или от украинския генщаб няма - но от няколко дни и украински, и руски източници очакват градът да падне скоро.

Последното засега от серия видеа показва как войници от 36-та мотострелкова дивизия на руската армия издигат руското и съветско знаме на покрива на сграда на Общинския съвет на Угледар:

Преди това се появиха и видеокадри как руското знаме бива издигнато в северозападната част на градчето:

На този фон ръководителят на военновременната администрация на Донецка област Вадим Филашкин заяви в телевизионен ефир, че руските части са достигнали до централната част на Угледар. Той добави, че в града все още има 107 цивилни - но всички деца са били безопасно евакуирани:

Украинският военен Станислав Осман, част от украинския батальон "Айдар", коментира в канала си в Телеграм: "В Угледар руснаците натискат от северозапад на североизток в града, опитвайки се да го затворят. Някои от нашите момчета планираха да се изтеглят от позициите, които в момента са заети от противника, за да предотвратят обкръжаване. Обстановката остава напрегната, не без жертви, дронове..."

Още: Русия не спира да ухажва Иран. Угледар е следващата руска жертва (ОБЗОР - ВИДЕО)

Значението на Угледар

Миньорското градче се намира на 30 километра южно от Покровск и е считано за точка, от която в бъдеще биха могли да бъдат застрашени Бердянск и Мариупол, който от над 2 години са изцяло под руски контрол. За това стратегическо значение на Угледар при евентуална бъдеща украинска контраофанзива многократно говори о.з. полковник Константин Машовец, украински военен анализатор, служил в украинския генщаб. Той много пъти повтори, че руснаците отдавна искат да ограничат до минимум такава вероятност т.е. да превземат Угледар.

Угледар беше атакуван безуспешно от руската армия и през есенно-зимния период на 2022 година, и в началото на 2023 година.

Още: Щом имаш ядрено оръжие, правиш каквото си искаш: Путинизмът в действие (ОБЗОР - ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес