Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Премиери на книги и филмови прожекции от фестивала Sofia DocuMental на „Сцена Централни хали“ през октомври

01 октомври 2024, 16:25 часа • 340 прочитания

Изключително богата и разнообразна програма очаква гостите на най-новото градско пространство за култура „Сцена Централни хали“ през октомври. Пет представяния на книги и две прожекции на филми от фестивала Sofia DocuMental ще се случат само този месец на сутеренния етаж във възстановената от Kaufland емблематична сграда.

Днес (1 октомври) в 19 часа тематично за Деня на българската поезия ще бъде представена романтичната поема в стихове на писателката Мария Донева, позната на българските читатели с  книги като „Заека и неговата мечта“ и „Мишките отиват на опера“. Книгата е литературно доказателство, че важните писма винаги стигат до получателите си. Нейн илюстратор е талантливата художничка Елена Панайотова. Пъстроцветна като за деца, мъдра като за възрастни, „Писмото на мравката“ ще предизвика нежна усмивка по лицата на всички читатели и гости на премиерата. Книгата ще бъде налична в най-голямата детска книжарница Greenwich Junior, която се намира в непосредствена близост до „Сцена Централни хали“.

На 4 октомври от 18 часа ще бъде представена книгата „Процесуален подход в образованието“  на авторски колектив на БАН.

Дата 16 октомври е запазена за премиера на „Нeподчинение. Ислямът и реформаторите“ на Мохамед Халаф. Книгата е задълбочен анализ на причините за ислямския тероризъм и отказът на мюсюлманските общности да се интегрират към европейските ценности, превръщайки се в огнища на напрежение. Мохамед Халаф е дългогодишен журналист в иракски, арабски и български медии, който преди повече от 45 години се установява в България, бягайки от репресивния режим на Саддам Хюсейн. Той е хоноруван преподавател в Софийския университет и редовен участник в международни конференции, посветени на арабския свят, политическия ислям и тероризма.

Последните две представяния на книги за месеца са част от програмата на 10-тия Кино-литературен фестивал Cinelibri. Вечерта на 17-ти октомври е посветена на култовата книга „Трейнспотинг“ на шотландския писател Ървин Уелш, а седмица по-късно (23 окт.) самата Кристиан Льоненс ще представи най-новата си книга – любовната история „По дирите на Амбър“.

Освен пространство за качествена литература, „Сцена Централни хали“ ще бъде домакин и на две прожекции на фестивала за документално кино с фокус върху човешките права Sofia DocuMental.

От 19 часа на 3 октомври ще бъде показан хърватско-италианския филм „Снаха: Дневник на очакванията“. Това е интимен документален разказ за живота на хърватско-ромска двойка, която се бори с културните и семейни предразсъдъци, засенчващи любовта им.

В неделя на 6 октомври от 17 часа е прожекцията на „Агент на щастието“, копродукция на Бутан и Унгария. Лентата задава въпроса „Може ли щастието да бъде измерено?“. Чрез горчиво-сладкото пътешествие на главния му герой, филмът надниква зад абсурдността на математическите измервания, изследвайки какво прави всеки от нас щастлив.

Допълнителна информация за културната програма на „Сцена Централни хали“, както и детайли за предварителна регистрация и билети за отделните събития ще бъде регулярно публикувана на www.sofia-hali.bg и в социалните мрежи.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес