Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Politico: Нетаняху изглежда няма да спре, докато не се справи с режима в Иран (ВИДЕО)

01 октомври 2024, 18:15 часа • 1375 прочитания

Израелският премиер Бенямин Нетаняху и лидерите на израелската политическа класа вярват, че имат шанс, който се пада веднъж на поколение – не просто да елиминират и накарат "Хизбула" и "Хамас" да се изпарят, а да ударят решително по Иран и авторитета на Техеран като водеща сила в Близкия изток.

Нетаняху направи знаково обръщение на английски език, насочено и предназначено директно за иранците. В него той се обърна към иранците като към "благородните персийци", с констатация, че иранският режим (т.е. аятолаха) ги тика "в бездната" и изобщо не го е грижа за тях. Най-важното послание на Нетаняху: "Когато Иран най-накрая е свободен, а този момент ще дойде по-скоро, отколкото хората мислят, всичко ще е различно. Нашите два древни народа – еврейският и персийският, най-накрая ще съжителстват в мир. Иран ще разцъфне както никога досега. Иранците трябва да знаят – Израел ви подкрепя". Всичко това гарнирано с обещание, че "терористичната мрежа, която сегашният ирански режим е изградил на 5 континента, ще се срине". И предупреждение: Няма място в Близкия изток, което Израел не може да достигне и няма нещо, което да не направим по целия свят, за да се защитим.

Иран не може да счита това за перчене – Израел не просто смазва иранските кукли на конци, но показва колко е напред като шпионски и технологични възможности дори на иранска територия, констатира авторът на Politico Джейми Детмър. Неслучайно след като се разчу, че лидерът на "Хизбула" Сайед Хасан Насрала е поразен от израелски бомби, дойде и новината, че аятолах Хаменей е отведен „на безопасно място“.

След като през пролетта на 2024 година (април) Иран изстреля над 300 ракети и дронове по Израел, Тел Авив отговори, като порази радар до иранския град Исфахан – точно там, където се намират иранските мощности, борещи се да създадат ядрено оръжие. Израелското предупреждение беше повече от красноречиво – можем да ударим когато пожелаем най-важното за аятолаха: Колко пари плати Израел да спре ракетите и дроновете на Иран и колко ирански ракети дефектираха: Сметката (ВИДЕО)

Още по-красноречива беше операцията, с която лидерът на "Хамас" Исмаил Хания беше убит насред Техеран – и от в къща за скъп гост на иранската власт. Първоначалната информация беше за изстреляна ракета, впоследствие излезе версия, че е сложена бомба и при този вариант няма как да има успех без вътрешна помощ, в сърцето на иранската столица. Дори във варианта с ракетата обясненията бяха, че изстрелването е станало от близка дистанция, от територията на Иран - още по-голям шамар за режима на аятолах Хаменей: С ракета насред Техеран: Убит е лидерът на "Хамас" Исмаил Хания

Като добавим и загиналите висши ирански военни при поредицата израелски удари в Дамаск и Бейрут напоследък, вече е ясно – Израел с действия опровергава налаганата от аятолах Хаменей визия, че Иран е незаобиколимата сила в Близкия изток и че всички под крилото на Техеран могат да се чувстват сигурни.

Следващата фаза: Мир, когато аятолахът е на колене

Започналата снощи наземна операция в Южен Ливан – засега обявена като серия от "ограничени операции", явно е следващата стъпка в плана на Нетаняху. Непосредствената цел – всичко южно от река Литани да е под израелски контрол и "Хизбула" вече да не може да направи нищо от този район. "След като унищожи командването на "Хизбула", Израел има инициативата. И логично мнозина казват, че няма да има по-добър момент от този "Хизбула" да бъде прогонена от Южен Ливан, а инфраструктурата ѝ там – унищожена", коментира Матю Савил от Британския кралски институт за обединени науки: "Северни стрели": Израел започна ограничени операции по границата с Ливан (ВИДЕО)

На всичкото отгоре, Politico публикува материал, според който зад кулисите САЩ са се съгласили с подхода за "ограничени операции" на Израел в Южен Ливан, макар публично администрацията на американския президент Джо Байдън да настоява да няма ескалация. Президентският съветник Амос Хохщайн и Брет Макгърк, координаторът на Белия дом за Близкия изток, са изпратили сигнали към Тел Авив през последните седмици, че САЩ са съгласни със стратегията на Нетаняху "Хизбула" да бъде притисната на нейна територия, за да бъде принудена да търси мир. Официално никой не признава – но САЩ се страхуват да няма ескалация и всеобхватна регионална война: Нетаняху пренебрегва призивите за примирие с "Хизбула", нареди на армията да се бие "с пълна сила"

Всичко това вече води и до политически дивиденти за Нетаняху – най-новите социологически проучавания показват ръст на рейтинга му и поне засега гласовете в израелското общество, напомнящи за съдебните дела срещу него, се чуват все по-слабо. Влиятелни фигури в Израел като бившия ръководител на "Мосад" Тамир Пардо публично настояват за военна кампания, която да преначертае Близкия изток: В разгара на войната възобновиха делото за корупция срещу Нетаняху

И дори повече – в някои арабски държави местни авторитетни медии почват да формират настроение срещу "Хизбула" и че шиитската терористична организация е виновна за сегашните страдания на Ливан. Пример е саудитският вестник "Оказ" - Саудитска Арабия отдавна е основният съперник на Иран в мюсюлманския свят, а Рияд и Тел Авив бяха близо до безпрецедентен съюз преди "Хамас" да нападне Израел на 7 октомври, 2023 година. А новият ирански президент Масуд Пезешкиан вече демонстрира, че иска по-сериозен диалог и сближаване със Запада, че е готов на преговори и отстъпки за иранската ядрена програма – това означава, че вероятността Иран да не повтори действията си от април 2024 година е все по-висока, което ще значи, че в решителен за тях момент "Хизбула" и "Хамас" остават с иранска подкрепа предимно на думи.

Джулиен Барнс-Дейси от Европейския съвет за външни отношения обаче предупреди срещу по-нататъшна ескалация на Израел и описа идеята за създаване на нов регионален ред като "опасна илюзия". "Израелската атака бележи значително тактическо постижение, но тя не е елемнт от жизнеспособна устойчива израелска стратегия за за сигурност и прекратяване на поредицата от взаимосвързани регионални конфликти", твърди той. Бившият израелски премиер Ехуд Олмерт, яростен критик на Нетаняху, също коментира пред Politico, че е твърде рано да се говори за успех. "Ами ако две или три големи ракети паднат в Тел Авив?" - предупреди той.

СНИМКИ: Getty Images

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес