Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скандал с концертите на Coldplay в Индия: Феновете са бесни, а прекупвачите ликуват

01 октомври 2024, 17:40 часа • 431 прочитания

Предстоящото турне на британската рок група Coldplay в Индия предизвика полицейско разследване и разтревожи феновете, след като прекупвачи изкупиха евтините билети, за да ги препродадат онлайн за повече от 1000 долара всеки. Хиляди музикални фенове се опитаха и не успяха да си купят билети за трите концерта, насрочени за януари 2025 г. във финансовия център Мумбай. Билетите се продават от популярния индийски онлайн портал за билети BookMyShow, предаде АФП. 

Всичките три концерта се разпродадоха за минути, а неуспелите да се сдобият с билети бяха вбесени, когато видяха, че билетите за 70 долара се появяват в уебсайтове за препродажба на значително завишени цени. "Билетите се продават на 10 пъти, 20 пъти, 30 пъти по-висока цена от тази на самия уебсайт. Нямаше да се чувствам добре, ако знаех, че съм платила за нещо 30 пъти повече от това, което можеше да съм заплатила", заяви 19-годишната студентка Анна Ейбрахам.

Местните медии съобщиха, че главният оперативен директор на BookMyShow е бил разпитван от полицията на 30 септември, след като е била подадена жалба от адвоката от Мумбай Амит Вяс. Той твърди, че продавачът работи с "търговци на черния пазар", за да спечели допълнително от продажбата на билети. "Говорих с близо 100 души, за които знам, че редовно присъстват на концерти, никой от тях не се бе сдобил с билет. Това ме накара да се усъмня. Тогава реших да се обърна към полицията, тъй като знаех, че нещо не е наред", каза Вяс.

Още: Coldplay се разделиха с мениджъра си и олекнаха със седемцифрена сума

BookMyShow публикува изявление след обществената реакция, заявявайки, че "няма общо" с неразрешена продажба на билети. "Скалпирането и продажбата на билети на черния пазар са строго осъждани и наказуеми от закона в Индия и BookMyShow категорично се противопоставя на тази практика", заявиха от компанията.

Спекулация с билетите по целия свят

Снимка: Getty Images

Споровете около билетите за големи международни музикални или спортни събития не са нещо ново. През 2022 г. американската мегазвезда Тейлър Суифт се нахвърли върху Ticketmaster след гнева на феновете относно продажбите на билети за концертите, организирани в рамките на нейното турне "Eras", което обхваща целия свят.

Проблемът предизвика дебати относно привилегированото положение на Ticketmaster в индустрията на фона на оплакванията на феновете от скрити такси, ширещо се скалпиране на билети и ограничен брой билети поради предварителни продажби, пише БГНЕС.

Съвсем скоро любимто на Ticketmaster "динамично ценообразуване" предизвика огромно недоволство и сред феновете на Oasis, които след 16-годишна пауза се събраха и обявиха турне, но билетите за концертите поскъпнаха повече от два пъти.

Още: Coldplay качиха Майкъл Джей Фокс на сцената на Гластънбъри (ВИДЕО)

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес