Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кипър ще ликвидира филиалите на свои банки в чужбина

31 март 2013, 11:14 часа
Реклама

Кипър постепенно ще продаде всички задгранични филиали на своите банки, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира изявление на кипърския министър на финансите Михалис Сарис, предаде БГНЕС.

Реклама

На първо време това ще са банкови филиали в Русия, Украйна, Румъния, Сърбия и в още няколко страни.

По думите на Сарис в бъдеще Кипър ще се ориентира към нови пазари като Китай и арабските страни. Министърът потвърди също, че вложителите в Кипърската банка (Bank of Cyprus) с депозити над 100 000 евро ще получат акции на банката за 37,5% от размера на вложенията, а останалата част няма да им бъде изплатена.

Вложителите с авоари над 100 000 евро в най-голямата кипърска банка могат да загубят близо 60% от парите, което е доста повече и от най-мрачните им очаквания в резултат на задействания план за спасяване на островната страна.

Банката на Кипър(БК) трансформира 37,5% от влоговете над 100 000 евро в дялове. Други 22,5% засега ще бъдат замразени, по тях няма да се изплащат лихви, докато Никозия се увери, че може да изпълнява условията за отпускането на спасителните кредити. Според условията на спасителния план Кипър ще получи 10 млрд. евро само и единствено ако сам си осигури 5,8 милиарда. Това наложи безпрецедентното "подстригване" на авоарите на големите вложители. Окончателното решение с каква част от парите си ще се простят хората с влогове над 100 000 евро ще бъде взето не по-късно от 90 дни след оценка на реалното положение. И, каквото остане, ще бъде върнато на вложителите. Запитан дали вложителите могат да загубят и над 60% от авоарите си, старши служителят от БК Марио Скандалис заяви: "Съществува и такава възможност, но бих казал, че е малко вероятна."

Междувременно Кипър започна разследване по информацията, излязла в гръцки вестници, че заеми на кипърски политици са били опростени от банки в разгара на финансовата катастрофа. Ще бъде създадена специална комисия по въпроса, уточнява министърът на правосъдието Йонас Николау. Тя ще се състои от трима съдии от върховния съд и трябва да бъде готова с доклада си най-късно до 3 месеца.

"Постригването" на кипърските банки нанася тежък удар както на кипърци, така и на чуждите инвеститори – основно руснаци – които имат милиарди в кипърски трезори. То, също така, е тревожен сигнал, че т. нар. тройка – ЕС, ЕЦБ и МВФ – могат да наложат подобни условия при отпускане в бъдеще на спасителни планове за други държави от еврозоната. БК трябва да погълне каквото е останало от втората по големина банка на страната – Лаики. Нейните клонове във Великобритания, Румъния, Русия, Сърбия и Украйна ще бъдат обявени за продажба.

Телефонната компания Cyta се опитва да намали страданията на сънародниците си като обяви, че през април вътрешните разговори от стационарни телефони ще бъдат безплатни. Правителството търси и възможности за намаляване цените на електричеството.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес