Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кипър може да изостави еврото

29 март 2013, 10:13 часа
Реклама

Международен финансов институт /МФИ/, който представлява най-големите световни банки, съобщи в четвъртък, че има "реална възможност", Кипър да се окаже извън еврозоната след прилагането на противоречивия план за спасяване, предаде БГНЕС.

Реклама

"Това е първият случай, когато може да се види форма на излизане /от еврозоната, бел.ред./ като реална възможност", каза главният икономист на МФИ Филип Сътъл /Philip Suttle/, добавяйки, че ще бъде "много по-лесно" за малка страна като Кипър.

"Кипър е на път да пострада от всички разходи, свързани с еврото, без никакви ползи", каза той по време на пресконференция, позовавайки се на обезценяването на банковите депозити и икономическата "депресия", обхванала страната, с ампутиран финансов сектор, от решаващо значение за икономиката на средиземноморския остров.

Под натиска на кредиторите си от "тройката" /МВФ, Европейския съюз, Европейската централна банка/, Кипър преглътна фалита на Народната банка, една от най-големите в страната и секвестиране на част от парите на големите вложители в замяна на помощ от 10 млрд. евро.

"Единственият изход /за страната, бел.ред./ ще бъде девалвация", невъзможна с единната валута, отбеляза Сътъл, вярвайки, че оттеглянето на Кипър от еврозоната, според него, няма "задължително" да повлияе другаде в Европа.

МФИ обаче изрази загриженост за последиците от спасяването на кипърските и други европейски банки, изпаднали в беда.

"Почти сигурно е, че това ще увеличи цената на финансиране на слабите банки или на тези възприемани като слаби, особено в Испания, Португалия и Италия, каза Сътъл.

"Това утежнява в някои отношения предизвикателствата, пред които са изправени тези страни", добави той, цитиран от АФП.

МФИ е базиран във Вашингтон и представлява интересите на повече от 470 финансови институции по целия свят.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес