Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жилет и Прима – верните спътници на Белизар

15 май 2023, 10:00 часа
Реклама

Белизар Маринов е изключително активен млад човек, който води динамичен живот. Основни помощници в натовареното ежедневие на Белизар през годините са Жилет и Прима. Не, това не са хора, нито софистицирани сътрудници с изкуствен интелект. Жилет и Прима са кучета водачи, които правят по-лесен живота на Белизар, чието зрение през годините се влошава и сега той вижда само силуети.

С Белизар разговаряме по повод на кампанията на EVN България, която през последните седмици привлича вниманието на телевизионните зрители, защото и той потвърждава, че двете кучета са приятели, които наистина са донесли „светлина“ в живота му.

Младият мъж е родом от София, където завършва бакалавърска степен по финанси в УНСС. След нея решава да продължи образованието си в Нидерландия, където иска да направи магистратура. Преди да отпътува, Белизар осъзнава, че ще е полезно да има помощник до себе си, който да му помага в новата обстановка в чужбина. И така в края на 2010 г. кандидатства за куче водач във фондация „Очи на четири лапи“. Непосредствено преди поредица от пътувания през 2011 г. Белизар се сдобива с първото си куче водач – черен лабрадор на име Жилет. Заминава с него за Нидерландия, където Жилет му е от изключително голяма подкрепа. След завръщането му в България, кучето продължава да му помага да води активния начин на живот, който по принцип има. Белизар не само ежедневно ходи на работа, но има и много други професионални ангажименти извън нея, защото работи в стартъп акселератора Eleven от 2013 г. и е сред съоснователите на Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE), в чието развитие като организация влага доста усилия през годините. Във всички свои дейности до него неотлъчно е помощникът му на четири лапи.

В момента Белизар има друго куче на име Прима – женски черен лабрадор, с което са заедно от 2020 г. Тогава Прима, която по онова време е на три години, се дипломира като куче водач. Обикновено кучетата започват работа с бъдещите си ползватели, когато са на две години. Поради факта обаче, че фондацията има доста неритмични приходи, основно зависещи от частни дарения и доста по-малка част от публично финансиране, не всяка година могат да се дипломират кучетата водачи. Реално обаче нуждата от тях е голяма и затова има списък на чакащи ползватели.

По думите на Белизар Маринов кучетата водачи са една голяма помощ за незрящите хора, тъй като им позволяват да водят много по-независим и динамичен начин на живот. Има и други начини като бял бастун или помощ от личен асистент, но измежду наличните опции кучетата са тези, които дават най-голяма независимост и възможност за най-бързо придвижване в ежедневието, казва мъжът.

Белизар е убеден, че видимостта на всяка една кауза е от значение. Във Великобритания например нестопанската организация, която обучава кучета водачи, е една от най-разпознаваемите и една от най-големите в страната. Тя най-често попада във фокуса на внимание, ако някоя компания реши да дарява, казва той в заключение. Популяризирането на работата на фондация „Очи на четири лапи“ и финансовата подкрепа за нея, каквато е целта на кампанията на EVN България, може да допринесе за промяна в живота на много незрящи хора и да ги включи активно в пазара на труда и в обществения живот.

За разлика от други страни, в България броят на кучетата водачи и кучета асистенти е изключително малък. В момента има едва 35 работещи кучета водачи при над 10 000 незрящи и 24 кучета асистенти. Много от тези хора могат да бъдат успешно интегрирани в обществото и да водят пълноценен живот, ако могат да разчитат на помощта на обучени кучета, но за целта трябва да се увеличи броя и на приемните семейства, и на треньорите на кучета, както и финансовата помощ за фондация "Очи на четири лапи“. Ето защо EVN България подкрепя дейността на фондацията и призовава всеки, който има възможност, да се включи. Вижте различните възможности да помогнете тук.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес