Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Д-р Николай Михайлов: Кризата с коронавируса може да укроти икономическия бяс

02 април 2020, 19:10 часа
Реклама

„Доколкото поставя под въпрос състоянието на съвременния свят, на невероятната лудост, която конструира свръхреалност на една особено консумативна фантазма - да се потребява без ограничение. Икономическият растеж е фетиш, който изтощава природните ресурси и моралните интелектуални сили на човечеството, което не знае друго освен този неукротим бяс за по-добър живот, разбран в икономическите рамки на потреблението и осъществяването от нарцистичен тип. През тази криза може да се случи чудото на тематизация на нашата безпътица“, заяви психиатърът и богослов д-р Николай Михайлов пред БНР. 

Реклама

По думите му „ние не сме фотографи на бъдещето и е най-добре да останем спокойни на собственото си място, за да преживеем тази криза в нейната траектория нататък със здрав разум и с вътрешно спокойствие“, допълни той. 

„Една държава в криза се превръща в монархия. В изпитание държавата пробужда някакъв монархически инстинкт, който е на простосмъртните, на управляваните, които имат нужда от една консолидирана власт, която, ако не е с монарх начело, е с нещо като олигархат от компетентни начело“, допълни коментара си психиатърът.

Интервюто вижте тук.

А всички новини за коронавируса може да следите в тези статии. 

Райко Байчев
Райко Байчев Отговорен редактор
Новините днес