Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цв. Цветанов към опозицията: Днешните протести са заради монополите, които вие създадохте

21 февруари 2013, 11:42 часа • 13092 прочитания

1996 г. се фалира банковият сектор, имаше обществено неодобрение. Тези, които управляваха от 1997 до 2001 г., извършиха приватизация, от която трябваше да влязат 32 милиарда лева, които трябваше да дойдат в бюджета, но уви. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов на дебата за оставката на правителството, съобщи агенция „Фокус”.

„Днешните протести, които са съвсем справедливи, са от високите сметки и от монополите, които вие създадохте. Нека си спомним кой сключи договорите с ЕРП-ата”, добави Цветанов, към опозицията. „Нека си припомним какво направихте, когато отчитате, че България влезе в ЕС. България и Румъния влязоха с огромен дефицит за недоверие в съдебната система, в борбата с организираната престъпност, недоверие заради схеми с корупции, които създадохте. Всички вие сте продукт на нечий сценарий”, каза още Цветан Цветанов.

„От тези протести виждате доста радикални действия като горене на знамето на ЕС. Не това ще реши проблемите, защото ЕС даде възможност България да ползва европейска солидарност. Европа не желае да има бедна България и бедна Румъния. Не оправдахте доверието с натрупаните дефицити от вашето управление до 2009 г. Какви бяха възможностите да се ползват оперативните програми? Гагаузов, много добре знаете в каква схема бяхте с Батко и Братко. Знаем как усвоявахте евросредства с вашия спонсор Марио Николов”, заяви Цветанов.

"Всичко, което се изпълнява през последните години, е да се придържаме към това, което е ангажимент на страната като членка на Европейския съюз. Вие заблуждавахте ЕС", заяви още той.

"Вие заблуждавахте ЕС. Българският парламент приема през 2007 г., че България започва да произвежда паспорти с биометрични данни през октомври 2007 г. Такива паспорти България започна да издава през март 2010 г. Това, което правим, е да поправим вашите грешки, защото срокът за усвояване на парите беше от август до декември 2009 г. Тогава правителството поиска отсрочка до март 2010 г. В рамките на осем месеца правителството успя да реализира 100% от отпуснатите средства по инструмента „Шенген”. Правителството е в процедура по осъществяване на още 100 км по българо-турската граница”, каза Цветанов.

"ДПС ме обвиняваха, че съм против етническия мир. Аз съм един от най-толерантните към всички български граждани, независимо от техния етнически произход. Но не съм толерантен към тези, които вие създадохте като членове на организираната престъпност”, коментира Цветанов. "Нека да си припомним как министри на вътрешните работи си правят срещи с Алексей Петров и братя Галеви. Единственото, с което е запомнен този министър, е шадраванът в Плевен. Може би ще става ясно на гражданите как от протестите излизаха лидери като Иван Костов, който продаде БГА „Балкан”, каза Цветанов.

"Нека си припомним какво направихме с българското земеделие. Преди дни земеделците получиха около 1 млрд. лв. по субсидиите си”, посочи Цветан Цветанов.

"Михаил Миков не разбра за какво е в МВР. Единствено го запомнихме с това, че април 2009 г. се снима как излиза първият задграничен паспорт с биометрични данни, а се оказа, че паспортът е внесен от чужбина." Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов при дебатите за оставката на правителството.

По думите на Цветанов това правителство е намалило договор от 160 милиона евро на 17 милиона евро. „Нека да си припомним тези, които ме критикуваха най-много – Мирослава Тодорова, която защитавахте от БСП и СДС. Не сте се срещали с жертвите на престъпността, за вас е важно как да спечелите изборите, но не как да има справедливост. По всички тези схеми в банковия сектор - делото на Атанас Тилев знаете как беше прекратено – със забавените мотиви на въпросната съдийка, след четири години съдът каза, че делото се прекратява заради давност”, добави Цветанов.

Той се обърна към съпредседателя на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров с думите: „Бяхте голямо богатство за Надежда Михайлова, но бяхте разочарование за СДС”. „Когато това правителство дойде на власт, имаше отвличания. Вие сте тези, които не направихте нищо, за да бъдат задържани и да има справедливост. Това правителство задържа тези хора”, добави вицепремиерът. Той припомни, че поръчковите убийства са били най-тежката зона на България. „Един от делото „Килърите” – Петър Стоянов – Сумиста, си го гласяхте за ваш депутат от младежката организация на БСП. Това дело засягаше лично и вас, защото вас ви засяга с това, че бяхте създателите на всички, които извършваха тези неща”, каза Цветан Цветанов.

Яна Иванова
Яна Иванова Отговорен редактор
Новините днес