Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България с по-голям ръст на туризма от средното за Европа и света

28 септември 2017, 12:39 часа
Реклама

6% годишно е средният ръст на туризма в България през последните 5 години. Това заяви зам.-министърът на туризма Милко Теофилов, който участва в откриването на 10-ия юбилеен Черноморски туристически форум във Варна.

Реклама

За сравнение, средният ръст за Европейския съюз е 4.3%. Ние сме и над средният ръст за света, оставаме зад нас страни като Турция, Италия и Франция“, добави Милко Теофилов.

Той уточни, че данните са на Световния туристически барометър.

„За периода 2012 – 2016 година Гърция расте с 12.4% средно на година, Румъния – 10.6%, Хърватска - 7.4%, Испания - 7.1%. Зад нас са Полша, Италия, Франция и Турция. Данните показват, че сме над средното ниво, но потенциалът за растеж го имаме. Целта да привлечем качество трябва да бъде нашата цел като министерство. Създаването на туристически продукти, които целогодишно водят до заетост на хотелските стаи, е нещо, към което трябва да се стремим и се надявам този форум да е стъпка в тази посока“, посочи зам.-министърът на туризма Милко Теофилов.

Над 11% е ръстът на приходите в туризма за периода от януари до юли, допълни Теофилов, цитиран от Фокус.

Той отбеляза, че според статистическите данни на национално ниво за периода януари – юли 2017 година общият брой посещения на чуждестранни туристи в България е 4.92 млн., като това е ръст от 7.2% спрямо същия период на 2016 година.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес