Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли как се приготвя туршия само със сол

26 септември 2024, 10:00 часа

Туршията е един от основните компоненти на масата през зимата. Сред многото видове туршии, една от най-лесните за приготвяне и съхранение е тази, която се прави само със сол. Тази рецепта е традиционна и изключително проста, използваща само солена саламура, която съхранява зеленчуците и им придава характерен вкус. В следващите редове ще ви разкажем как да си приготвите туршия само със сол и какви са тънкостите на процеса.

Необходими продукти

За да приготвите тази туршия, ще са ви необходими следните съставки:

  • 10 кг чушки
  • 3 кг зелени домати
  • 2 кг моркови
  • 1 кг лук
  • 2 кг зеле
  • 2 кг карфиол
  • 1 кг целина
  • 500 г чесън
  • 20 литра вода
  • 1.4 кг сол

Къпаната туршия, която се превърна в тотален ХИТ сред домакините

Начин на приготвяне

  1. Първата стъпка е да измиете добре всички зеленчуци. Нарежете ги на подходящи парчета – чушките и зелените домати може да оставите цели или да ги разполовите, зелето и карфиолът се нарязват на големи парчета, а морковите може да нарежете на кръгчета или да оставите цели. След като всички зеленчуци са подготвени, ги подредете плътно в буркани или други подходящи съдове. Подреждането трябва да бъде стегнато, за да се съберат повече зеленчуци и да се предотврати изплуването им.
  2. Саламурата е ключовият елемент на тази туршия. В голяма тенджера смесете 20 литра вода и 1.4 кг сол. Загрейте сместа на котлона, докато солта се разтвори напълно и водата започне да ври. След като саламурата заври, я оставете леко да се охлади – трябва да е топла, но не вряща, за да не се сварят зеленчуците при заливането.
  3. Залейте подредените зеленчуци с охладената саламура, като се уверите, че всички зеленчуци са добре покрити. След това съдът се затваря и се притиска с кръстачка и камък, за да не изплуват зеленчуците. Това помага туршията да остане под течността, което е важно за успешната ферментация.
  4. Претакането е съществена част от процеса на приготвяне на туршията. През първите две седмици след приготвянето е добре туршията да се претаква всеки ден. Това помага на саламурата да проникне равномерно в зеленчуците и да се насити с техните вкусове. След две седмици туршията обикновено е готова за консумация, но може да продължите да я съхранявате в хладно помещение или мазе.

Селска туршия само със сол – такава вкусотия не сте опитвали

Приготвянето на туршия само със сол не само запазва зеленчуците за дълго време, но и съхранява техния натурален вкус и текстура. Тази рецепта не изисква никакви допълнителни консервиращи вещества и е изключително лесна за изпълнение. Солената саламура създава естествена среда за ферментация, която подобрява вкуса на зеленчуците и ги прави хрупкави и ароматни.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес