Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо таханът е толкова полезен и как се консумира - РЕЦЕПТИ

28 април 2022, 19:30 часа

Таханът е с произход от Индия и Судан, като още от миналото е познат с лечебните си ефекти при проблеми със стомаха и червата. Той е подходящ и за подсилване на имунитета и е препоръчително да се консумира както от малки, така и от големи. Още от известните му ползи за свързани с положителните ефекти върху менопаузата и остеопорозата. 

Лечебните свойства на тахана вероятно се дължат на редицата полезни вещества, които намираме в състава му. Сред тях са мед, калций, селен, цинк, витамин В, магнезий, желязо, фосфор и др. Освен това, сусамените семена съдържат и две много полезни вещества - сезамин и сезамолин - лигнани, които спомагат за понижаване нивата на холестерола, както и служат като превенция от хипертония. 

Сусамовият тахан може да се консумира при проблемни състояния като запек, кашлица, безплодие при мъжкия пол, кожни раздразнения и проблеми със слуха.

Защо е препоръчително редовно да консумираме сусамов тахан

Как се приготвя тахан и какви са разновидностите му?

Таханът се приготвя при смилане на сусамови семена и се открива под формата на суров и изпечен. Суровият може да е пълнозърнест, приготвен от цели зърна, или суров светъл, приготвен от избелен сусам. Тъмният тахан се приготвя от предварително изпечени семена.

За най-полезен се смята пълнозърнестият.

Как да консумираме тахана?

За да извлечем всичките му ползи и да се снабдим с енергия през деня, е добре да консумираме тахан сутрин. Ако вкусът му не ви допада достатъчно, може да добавите лъжичка мед. Някои опреличават вкуса му с този на халвата, само че не е толкова сладък. Може всяка сутрин преди училище да давате и на своите малчугани по лъжичка тахан с мед, която ще им набави нужната енергия. Има и различни начини, по които да включите тахана в ястия, а някои от тях ще разгледаме в следващите редове.

Сусамов тахан: 9 ползи за здравето

Рецепти с тахан

Таханът може да се използва за направата на салатен дресинг, маринати, хумус, шейкове, различни ястия със зеленчуци и тахан и др. Ето как да приготвите най-известните рецепти:

Дресинг с тахан

Бърза и лесна рецепта за почитателите на кулинарните експерименти. Смесете лъжица тахан с 3 лъжици вода, лъжица зехтин и сол и пипер на вкус. Добавете сок от половин лимон и половин скилидка чесън. Разбърквайте до хомогенна смес и прибавете към любимата зелена салата.

Хумус

Хумусът се приготвя от нахут, като той може да бъде от консерва или домашно сварен. Пасирайте го и прибавете към него 2 лъжици тахан, 3 лъжици зехтин, сок от лимон, 3 скилидки чесън, 5 лъжици сусамово олио и подправете със сол на вкус. По желание може да добавите и други подправки. 

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес