Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всичко, което трябва да знаете за костния бульон и уникална рецепта за приготвянето му

06 октомври 2024, 14:01 часа

Костният бульон защитава здравето на мозъка, укрепва костите, облекчава болките в ставите и пречиства тялото.

Проучванията показват, че костният бульон защитава здравето на мозъка, укрепва костите, облекчава болките в ставите, пречиства тялото и е полезен за цялата нервна система.

Още: Сладко от ябълки и канела, перфектният вкус на есента

Костният бульон има успокояващи свойства за тялото, пълен е с хранителни вещества, които обогатяват всяко готвене и се приготвя лесно.

Костният бульон е изключително богат на протеини, особено на желатин, и значителни количества минерали, като калций и фосфор.

Костният бульон се използва от древни времена в различни цивилизации. Готвачите го включват в своите рецепти, докато популярността му непрекъснато нараства.

Защо костният бульон е здравословен

Нашите прабаби сляпо са вярвали в способностите на костния бульон и въпреки недоверието на по-младите поколения, думите им вече не остават незабелязани. Както казахме по-горе, костният бульон е пълен с хранителни вещества и лесен за приготвяне.

Използва се в супи и различни ястия. Костният бульон съдържа ограничени количества месо, което е по костите. Те първо трябва да се запекат малко, за да се подобри вкусът им. Най-добрите готвачи препоръчват тази техника.

Костите трябва да се варят за относително дълъг период от време (често 3 часа), за да се произведе желатин от богатите на колаген кости и да се освободят минералите. В края на готвенето костите обикновено са склонни да се разпадат.

Как се приготвя костен бульон

Необходими съставки:

  • 1 кг или повече кости
  • 3-4 литра вода
  • 1 глава лук
  • 2 моркова
  • 2 стръка целина
  • 2 супени лъжици ябълков оцет

По желание: 1 връзка магданоз, 1 супена лъжица морска сол, подправки на вкус. Можете също така да добавите две скилидки чесън в последните 30 минути на готвене.

Необходими са ви и голяма тенджера и гевгир за прецеждане на течността.

Начин на приготвяне:

Ако използвате телешки кости, запечете ги във фурната за 30 минути при температура 180 градуса по Целзий. След това поставете костите в голяма тенджера. Налейте водата и оцета. Оставете ги да престоят 20-30 минути. Оцетната киселина ще помогне за бързото освобождаване на хранителни вещества от костите.

Нарежете зеленчуците (без магданоза и чесъна) и ги добавете в тенджерата. Добавете сол, черен пипер и други подправки. Поставете тенджерата на огъня. В края на първото кипене намалете температурата и оставете течността да къкри 3 часа.

Още: Рецепта със специален вкус: Гювеч от печен боб

През първите няколко часа ще трябва да премахнете замърсяванията, които изплуват на повърхността. Върху него ще се образува слой пяна, който лесно се отстранява с лъжица. Проверявайте на всеки 20 минути през първите 2 часа. Костите на говеда, хранени с трева, ще произвеждат по-малко от това покритие.

В последните 30 минути на готвене добавете чесън и магданоз, ако обичате. Свалете съда от котлона и го оставете да изстине. Използвайте метална цедка, за да прецедите течността. Когато е достатъчно студено се налива в стъклени буркани и след като изстине се съхранява в хладилник до 5 дни. Ако искате да го използвате по-дълго, го сложете във фризера.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес