Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Традиционен албански десерт: Балокуме

30 юли 2024, 12:36 часа

Балокуме е един от автентичните албански десерти, традиционен за град Елбасан и символ на летните месеци. Въпреки че традицията за приготвянето му е по случай Деня на лятото (14 март), той се приготвя и като десерт по всяко време.

Още: Лека и вкусна, идеална за горещите летни дни: Супа с кисело мляко и пилешки бульон

Тази рецепта изисква търпение и внимание, като се започне от подбора на съставките и се стигне до тяхната обработка, а след това и до окончателното изпичане.

Автентичната рецепта за приготвяне на балокуме по-долу, има някои специфични елементи, които са от значение за перфектния ѝ вкус.

Една от уникалните съставки на балокуме е финджа. Тя се приготвя от пепелта на огъня и дори старите елбасански майки и баби се грижат да вземат пепелта от огъня с букови дърва. Финджата придава на балокуме типичната му мекота.

Необходими съставки:

  • 1 кг. захар
  • 1 кг. пресято царевично брашно
  • 500 г. прясно масло (според съветите на домакините от Елбасан маслото трябва да е козе)
  • 8 яйца
  • Половин кафена чаша с вода финджа ( приготвя се, като две-три супени лъжици пепел от огън се поставят в чаша вода, която се оставя за около 30 минути и след това внимателно се прецежда)

Начин на приготвяне:

Първо, в меден или стъклен съд сложете захарта и разтопеното масло, чиято температура трябва да е хладка. Разбърквайте с дървена лъжица в продължение на около 40-45 минути, докато сместа стане кремообразна.

След това добавете едно яйце и продължете да разбърквате с дървена лъжица. Добавете второто яйце и продължете да бъркате с дървена лъжица, продължете същото с третото яйце и т.н.

Смесването продължава без прекъсване, като се добавя водата финджа или, при липса на такава, се добавя малко мляко. Добавяте царевичното брашно постепенно, като продължавате да разбърквате с дървена лъжица, докато използвате цялото брашно. То се разбърква силно с дървена лъжица, за да не се образуват зърна и масата да стане напълно еднородна. Сместа започва да се меси на ръка, докато тестото стане толкова готово, че не се сплесква, когато се държи в ръка.

Още: Най-простата домашна торта

Тестото се разделя на парчета, на които се придава кръгла форма. Те се поставят в тава, намазана с масло и поръсена с царевично брашно. Топките се поставят на разстояние една от друга, тъй като обемът им ще се увеличи по време на печенето. Пече се в предварително загрята фурна при температура 180-200 градуса.

Добър апетит!

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес