Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този пухкав ориз с пилешко си е истинска мечта

19 октомври 2024, 22:15 часа

Има ястия, които ни връщат към уютните спомени от детството или семейните трапези. Едно от тях без съмнение е класическият ориз с пилешко – просто, но същевременно изключително вкусно. Когато оризът е пухкав, а пилето – сочно и ароматно, резултатът е истинска мечта за всяка маса. В тази статия ще ви разкажем как да приготвите перфектното съчетание на тези две основни съставки, така че всеки път да се радвате на идеален резултат.

Какви продукти са ви нужни?

За да приготвите този прекрасен ориз с пилешко, ще ви трябват следните съставки:

  • 2 големи пилешки бутчета
  • 3 стръка зелен лук или 1 глава кромид лук
  • 1/3 чаша олио
  • 2 чаши ориз
  • Сол и черен пипер на вкус

Класическа рецепта за пиле с ориз от тефтера на баба

Как се прави съвършения ориз с пилешко?

1. Подготовка на пилешките бутчета

Започнете с приготвянето на пилешките бутчета. Сварете ги в около 1.5 литра вода, докато омекнат. Ако бутчетата са големи, може да ги разделите на по-малки порции след като се сварят. Бульонът, който ще получите от варенето, ще бъде основен компонент за постигане на идеално влажен и пухкав ориз.

2. Запържване на лука и ориза

В дълбок тиган или тенджера загрейте олиото и добавете ситно нарязания лук (зелен или кромид, според предпочитанията). Когато лукът се задуши леко и омекне, добавете ориза. Тайната на хубавия ориз е да го омазните добре – всяко зрънце трябва да бъде покрито с олио, за да се постигне онзи характерен ефект на отделяне на зрънцата след готвене.

3. Добавяне на бульона

След като оризът е добре омазнен, започнете да добавяте от пилешкия бульон. За всяка чаша ориз обикновено се препоръчва съотношение 3:1 с течността, но в този случай добавете малко повече – около 4:1. Това ще гарантира, че оризът ще остане влажен, без да стане прекалено сух. След като оризът поеме почти цялата течност, той е готов да бъде прехвърлен в тава.

Каква е тайната на най-вкусното пиле с ориз?

4. Печене във фурната

След като оризът е почти готов, го прехвърлете в тава, овкусете го със сол и черен пипер, и разпределете сварените пилешки бутчета върху него. Полейте ястието с допълнителна чаша от бульона, разклатете тавата, за да се разпредели течността равномерно, и го сложете в предварително загрята фурна на 180 градуса. Печете около 40 минути или докато пилето придобие златиста коричка. Важно е да не използвате вентилатор при печенето, тъй като той изсушава ястието и води до твърда кора на повърхността.

Оризът с пилешко може да се превърне в нещо изключително, ако следвате тези съвети. Неустоимият аромат, пухкавата текстура на ориза и сочността на пилешкото бутче – всичко това прави това ястие истинска мечта за всеки гурман.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес