Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това са най-вкусните коледни меденки - топят се в устата

19 декември 2023, 09:44 часа

Най-добре е да готвите в съд с високи стени, тъй като ще се вдигне висока пяна. В този съд смесваме захар, мед, масло, сол и подправки: смлян джинджифил, кардамон, канела, ванилин, можете да добавите и 1/4 ч. л. смлян бахар, индийско орехче, карамфил, но всичко на вкус.

Прехвърлете на котлона на среден огън и загрейте, докато всички съставки се разтворят и смесят. И тогава добавяме сода, продължаваме да загряваме на слаб огън, като разбърквам от време на време.

Когато се образува пухкава пяна, продължаваме да бъркаме, докато спре да се надига, това ще означава, че содата е изгасена и масата ще потъмнее.

Свалете от огъня и оставете да се охлади за 5 минути, като сместа трябва да остане гореща. По това време в отделен съд разбийте яйцата с тел, докато станат гладки и ги изсипете в горещата маса на тънка струя, като непрекъснато разбърквате бързо, така че яйцата да нямат време да се свият.

Най-вкусните курабийки като от едно време

Сега това се добавя брашно и се замесва меко лепкаво тесто, трябва да се изплъзва от шпатулата и след това да изплува бавно, не трябва да е много дебело, да става за разточване, тъй като след охлаждане тестото става нелепнещо и по-твърдо, ако добавите много брашно меденките ще станат жилави.

Прибираме тестото в торбичка, сплескваме за удобство и прибираме в хладилника за няколко часа. Това тесто може да се приготви дори 1 седмица напред и да се съхранява в хладилник до употреба.

Разточете охладеното тесто с дебелина 5 мм и изрежете произволни форми. По-удобно е да се разточи веднага върху тефлонова подложка, за да не се прехвърля и деформира фигурата. Но след като изрежете фигурките върху тефлонова подложка, все пак трябва внимателно да ги разтегнете, за да остане място, тъй като джинджифиловите бисквити ще се надигнат.

Пекат се във фурната на 180 градуса за 5-7 минути в зависимост от размера, не повече. Опитайте се да изпечете меденките с еднакъв размер на един лист за печене, така че всички да се пекат по едно и също време.

Веднага след изпичане се прехвърлят върху решетка. Меденките трябва да изстинат много добре.

Какво слага баба в курабийките, за да са толкова пръхкави и вкусни

Необходимите съставки за най-вкусните коледни меденки:              

Тесто:

·        Захар: 100гр

·        Мед: 100гр

·        Шипка сол

·        Масло 82,5%: 150гр

·        Ванилин: ¼ ч.л

·        Смлян джинджифил: ½ ч.л

·        Млян кардамон: 1/3 ч.л

·        Мляна канела: 1 ч.л

·        По желание можете да добавите ¼ ч. л. смлян бахар, индийско орехче и карамфил.

·        Яйца: 2 бр

·        Сода: 9гр

·        Пшенично брашно: 350гр +/-

Глазура за най-вкусните коледни меденки :

·        белтък от 1 яйце

·        Вода: 35g (или 1 белтък и вода)

·        Пудра захар: 160гр +/-

·        Лимонов сок: 5 капки

·        Ванилин по желание за аромат

Пресявате два пъти пудрата захар и ги разбивате с тел, или с миксер с белтъка на едно яйце. Добавяте и 3-4 капки лимонов сок и отново разбивате, докато се получи гъста еднородна смес. Пълните шприца и сте готови да творите.

Приятен апетит и успех с печенето!

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес