Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази китайска туршия става все по-популярна и в нашата страна

26 септември 2024, 08:55 часа

Туршията е традиционна част от българската кухня, но все по-често на трапезата ни се появяват и нови вкусове от далечни страни. Една от тях е китайската туршия, която бързо набира популярност и в нашата страна. С хрупкавостта и свежестта си тя предлага интересна алтернатива на познатите ни зимни туршии. Лесна за приготвяне и със съставки, които могат да се комбинират според вкуса, тази туршия се превръща в любимо допълнение към всяко ястие. В следващите редове ще ви разкажем как да приготвите китайска туршия и какви са нейните тайни за успех.

Необходими продукти

За да приготвите тази свежа и хрупкава туршия, ще ви трябват следните продукти:

  • 3 кг зеле (можете да използвате само бяло зеле или микс от бяло и червено)
  • 2 големи моркова
  • 2 чушки (по желание – люти или обикновени)
  • 6 скилидки чесън
  • 170 гр захар
  • 170 мл оцет
  • 60 гр сол

Пробвайте тази китайска туршия - дава енергия и е много вкусна

Начин на приготвяне

  1. Започнете с нарязването на зелето – нарежете го на по-едри парчета, за да запази хрупкавостта си. Морковите се правят на лентички с помощта на белачка, а чесънът се нарязва на тънки филийки. Чушките също се нарязват на кръгчета – те добавят лек пикантен вкус и цвят, но могат да се пропуснат, ако не обичате люто.
  2. Смесете всички зеленчуци в голяма купа или тава. Добавете солта, захарта и оцета. Разбъркайте добре, но без да мачкате зеленчуците – така те ще запазят своята хрупкавост. След като сместа е готова, покрийте тавата със стреч фолио и оставете туршията да престои на студено за около 12 часа.
  3. След 12 часа туршията е готова за консумация. Прехвърлете я в големи буркани и съхранявайте в хладилника. Китайската туршия остава свежа и вкусна за дълго време, запазвайки своите хрупкави текстури и апетитен аромат.

Топ 5 на задължителните туршии за зимата

Вариации и експерименти със съставките

Едно от предимствата на тази туршия е, че можете да варирате със съставките според личния си вкус. Можете да използвате само бяло зеле или да комбинирате бяло и червено в съотношение 2:1 или 1:1 – в зависимост от предпочитанията ви. Чушките могат да бъдат люти за допълнителен пикантен акцент или сладки за по-мек вкус. Тази рецепта ви позволява да експериментирате с пропорциите и да създавате различни вкусове всеки път.

Китайската туршия е лесна и бърза за приготвяне, без нужда от сложни процедури или специални условия за ферментация. Тя предлага освежаващ вкус и е отличен начин да разнообразите зимното си меню. Със своята хрупкавост и възможност за персонализиране на съставките, тази туршия ще стане неразделна част от вашата кухня. Опитайте тази рецепта и добавете нов вкус към традиционната си трапеза – резултатът ще ви изненада!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес