Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази бърза туршия с топла марината става все по-популярна през годините

01 октомври 2024, 23:20 часа

Една от рецептите, която става все по-популярна, е тази за бърза туршия с топла марината. Тайната ѝ се крие в простотата и бързината на приготвяне, което я прави идеален избор за заети хора, които искат да се насладят на домашна зимнина, без да прекарват часове в кухнята. В тази статия ще ви разкрием как да приготвите тази изключително лесна, но вкусна туршия, която ще ви донесе свежест и аромат на домашно приготвени зеленчуци през студените месеци.

Необходими продукти за бърза туршия

За да приготвите тази туршия, ще ви трябват свежи зеленчуци и няколко основни съставки за маринатата. Най-често използваните зеленчуци са зеле, моркови, карфиол, зелена чушка и целина. Те не само придават невероятен вкус, но и осигуряват богатство от цветове и текстури в буркана. За аромат и допълнителен вкус се добавя малко синапено семе, което придава на туршията характерен пикантен нюанс.

Как се приготвя туршия с ракия

Основни продукти:

  • 1 глава зеле
  • 1 кг моркови
  • 1 глава карфиол
  • 1 зелена чушка
  • 1 връзка целина
  • 1 с.л. синапено семе

Тези съставки може да се намерят лесно през есента и зимата, а заедно с тях ще ви трябва и специалната марината.

туршия

Как се приготвя саламурата?

Един от ключовите елементи на тази туршия е топлата саламура. За да направите правилната саламура, се нуждаете от сол, захар и ябълков оцет. Пропорциите са изключително лесни – за всеки буркан се слага по една супена лъжица захар и оцет. Саламурата се приготвя като загреете вода до кипене, добавите солта и след това оставите да се охлади леко. Именно топлината на саламурата ускорява процеса на ферментация и гарантира, че туршията е готова за консумация само след няколко дни.

Съставки за саламурата:

  • 200 г едра сол (за три буркана)
  • 1 с.л. захар на буркан
  • 1 с.л. ябълков оцет на буркан

Знаете ли как се приготвя туршия само със сол

Как да направим туршията?

  1. Подготовка на зеленчуците: Измийте и нарежете зеленчуците. Зелето и чушките се режат на ивици, карфиолът на розички, а морковите – на кръгчета. Това осигурява равномерно разпределение на вкусовете и текстурите в буркана.
  2. Пълнене на бурканите: Вземете трилитрови буркани и на дъното на всеки сипете малко синапено семе. След това започнете да редите зеленчуците – ред карфиол, ред зеле, моркови и парчета чушка. Най-отгоре сложете клонка целина.
  3. Наливане на маринатата: След като сте напълнили бурканите, добавете по една супена лъжица захар и оцет във всеки буркан. Саламурата, която сте приготвили, трябва да е топла, но не вряща. Прецедете я и налейте до горе в бурканите.
  4. Запечатване и съхранение: Затворете бурканите плътно с капачки. За няколко дни разклащайте бурканите, за да се смесят добре съставките и да започне ферментацията. Туршията ще е готова за консумация след около 5-7 дни.

Тази бърза туршия с топла марината е доказателство, че традиционните рецепти могат да бъдат адаптирани към съвременния начин на живот, без да губят от своята автентичност и вкус. Лесна за приготвяне, тя предлага здравословен и ароматен начин да съхраним вкусовете на сезона. Все повече хора откриват радостта от домашно приготвената туршия, и не е трудно да се разбере защо – тя е вкусна, свежа и перфектно допълва всяко ястие през студените месеци.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес