Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Свеж и лесен: Летен десерт с кисело мляко и диня

09 юли 2024, 12:44 часа

Този десерт с кисело мляко и диня е идеален завършек на летен обяд или вечеря с много свежест. Само с няколко семпли съставки ще можете да приготвите много вкусен десерт.

Още: Бърза и лесна рецепта за домашен сладолед с мляко и кафе

Тайната е да изчакате всеки слой да се втвърди в хладилника, поне 30 мин. Резултатът ще бъде поредица от чаши с пластове, украсени с вкусни шоколадови стърготини, които наподобяват динени семки.

Необходими продукти:

  • 125 г. кисело мляко
  • 70 г. бита сметана
  • 15 г. пудра захар
  • 12 г. желатин
  • 250 г. пулп от диня
  • Тъмни шоколадови стърготини по желание
  • Начин на приготвяне:

    За да приготвите този десерт, започнете с накисване на желатина в 2 различни купички, пълни със студена вода, за около 10 минути. Междувременно загрейте две лъжици сметана от даденото количество в тиган за около 1 минута. След това я прибавете в една от купичките с желатин и разбъркайте добре.

    Комбинирайте останалата част с пудрата захар, като разбъркате добре и започнете да добавяте киселото мляко. Разбъркайте добре и започнете да добавяте към него предварително приготвената смес от разбита сметана и желатин, която трябва да е топла. След като разбъркате добре тази смес, започнете да я разпределяте в чаши и я поставете в хладилника за 30 минути. Останалата част съхранявайте на стайна температура.

    През това време пригответе пулпата от диня. Започнете, като нарежете динята и добавите препоръчаното количество в блендер. Обработвайте резените ѝ, докато получите пюре, което след това трябва да прецедите през сито, за да отстраните семките.

    В тенджера загрейте 2 супени лъжици от получената динена смес за 1 минута и след това добавете останалата купа желатин, разтворен в студена вода. След като го разбъркате добре, го добавете към остатъка от диненото пюре. След 30 минути извадете купичките с кисело мляко от хладилника и добавете динената смес, като създадете слой със същата дебелина като киселото мляко. Върнете чашите в хладилника за 30 минути, а останалата част запазете на стайна температура.

    Още: Вкусна кростата: Лесна и бърза рецепта за изкушаващ десерт

    След изтичането на това време продължете да оформяте друг слой с крема от кисело мляко и го оставете да се втвърди за още 30 минути в хладилника.
    Завършете с пласт от динената смес и го оставете да се втвърди за поне още 30 минути, а накрая украсете последния пласт с парченца черен шоколад, все едно са динени семки.

    Сервирайте чашките с диня и кисело мляко и се наслаждавайте на всеки слой.

    Добър апетит!

    Цвета Господинова
    Цвета Господинова Отговорен редактор
    Новините днес