Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Селска туршия само със сол – уникално вкусна

04 септември 2023, 14:05 часа

Сезонът на туршиите е. Каквото и да си говорим, домашната зимнина е несравнимо вкусна. Някои от вас ще си кажат, че това удоволствие отнема прекалено много време, но ние сме на противоположното мнение, стига да се придържате към правилните рецепти.

В интернет може да попаднете на какви ли не зимнини – от такива, които се приготвят за минути до рецепти, отнемащи няколко дни. Какъв обаче ще е резултатът накрая, никой не може да ви гарантира, освен ако въпросната рецепта не е тествана от вас самите или ваш близък, който не пропуска възможността да се зареди с дузина бурканчета вкусотия за студените месеци.

За да сме ви максимално полезни и да ви спестим време, което в днешно време се оказва безмерно ценно за домакините и останалите членове в семейството, споделяме с вас чудна рецепта за селска туршия със сол.

Още: Кои са най-полезните туршии?

Не само, че ще се радвате на перфектен вкус само няколко дни по-късно, но и няма да се налага да харчите твърде много за пазар.

Преди да преминем към самата рецепта, ще ви дадем един съвет. Винаги купувайте зеленчуци директно от производител. Ако имате село или познавате някоя баба, занимаваща се с градинарство, направете предварителна заявка. Гарантираме, че вкусът на зимнината ще е много по-наситен и богат. Наред с това ще знаете какво похапвате – вкусно и здравословно.

Как се приготвя най-вкусната туршия със сол?

Направата на туршия изисква предварително да си набавите списък от зеленчуци. Колкото по-разнообразни са те, толкова по-интересен ще е вкусът на финала.

Още: Туршията от джанки, която всички ще харесат

Ето и какви са зеленчуците, които ние ви съветваме да включите в селската туршия:

  • чушки - 10 кг
  • зелени домати - 3 кг
  • моркови - 2 кг
  • лук - 1 кг
  • зеле - 2 кг
  • карфиол - 2 кг
  • целина - 1 кг
  • чесън - 500 г
  • вода - 20 л
  • сол - 1.4 кг

Начин на приготвяне:

Всички зеленчуци се измиват старателно, режат се на средно големи парчета, а след това се подреждат в буркани или други подходящи съдове.

Още: Туршия БЕЗ варене - рецептата я знам от баба

Следващата стъпка е приготвянето на саламурата. За нея са нужни само вода и сол. Тя трябва да заври, а след това се охлажда малко. Заливат се зеленчуците със саламурата.

Последната част от приготвянето на туршия е затварянето на бурканите или съдовете, които сте решили да използвате.

Зеленчуците се затискат с кръстачка, а след това се притискат с камък.

Следващите две седмици са много важни. През този период туршията се претаква през ден. След това вече е готова за консумация.

Рецептата е много лесна за изпълнение, а резултатът – перфектен!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес