Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само опитните домакини правят това с чушките преди готвене

21 септември 2024, 13:57 часа

Този лесен готварски трик прави чушките по-вкусни и по-меки.

Топ трик при готвене на чушки 

Опитните готвачи знаят добре, че някои зеленчуци, като домати или зеле, трябва да се попарят с вряща вода преди готвене, което улеснява процеса на топлинна обработка и подобрява вкуса на крайното ястие. Но малко домакини осъзнават, че този кулинарен трик е полезен и за чушките. Особено ако ще с приготвят пълнени.

Пълнени чушки от тефтера на баба 

Благодарение на предварителното накисване във вряща вода, ястията от черен пипер ще станат по-сочни и вкусни, тъй като зеленчуците ще бъдат по-меки, по-ароматни и ще се топят в устата. В допълнение към вряща вода ще ви трябва и обикновена готварска сол.

Изсипете преварена вода в дълбок съд и разтворете една чаена лъжичка сол в нея, добавете чушките, които планирате да готвите. Оставете ги във водата за поне 5 минути. След това време зеленчуците ще станат меки и еластични. Благодареное на този трик ще се отървете от неприятната горчивина. Този трик е незаменим най-вече при приготвяне на пълнени чушки. И ако трябва лесно да премахнете люспата от чушките, можете да оставите зеленчуците във вряща вода за 10 минути. Тогава чушките ще станат още по-крехки и просто ще се топят в устата ви.

Полезни свойства на пипера

Сладкият пипер съдържа витамини С, В1, В2, В9, Р, РР и каротин, така че хората, страдащи от депресия, диабет, както и увреждане на паметта, безсъние и слабост, трябва да включат този зеленчук в менюто. По съдържание на витамин С пиперът превъзхожда лимоните и касиса.

Аскорбиновата киселина се комбинира с голямо количество витамин Р и такава комбинация допринася за укрепването на кръвоносните съдове, намалявайки пропускливостта на стените им, йод, хром, сяра, кобалт, черен пипер е незаменим при анемия, нисък имунитет, ранна плешивост, остеопороза.

Съставът на пипера (както лют, така и сладък) включва алкалоида капсаицин, който всъщност придава характерния вкус на плода. Това вещество стимулира работата на стомаха и панкреаса, стимулира апетита, понижава кръвното налягане, разрежда кръвта и предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Поради ниското съдържание на капсаицин в сладкия пипер, за разлика от лютия, той може да се консумира в големи количества, без да се притеснявате за стомаха си. Затова от сладкия пипер се прави сок, който се препоръчва да се пие при диабет, както и за стимулиране на растежа на ноктите и косата.

Сладкият пипер е от зеленчуците, които съдържат пестициди. Специалистите твърдят, че дори при еднократна консумация на такъв продукт човек може да има здравословни проблеми, според изданието The Health Site.

Сладкият пипер е противопоказан при пациенти с тежка форма на исхемична болест (ангина), нарушения на сърдечния ритъм, хипертония, язвена болест на стомаха и червата, страдащи от гастрит с повишена киселинност на стомашния сок, колит, обостряне на хронични чернодробни и бъбречни заболявания заболявания, хемороиди, епилепсия.К

Как се приготвя лютеница със зелени чушки?

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес