Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Салата в буркан: Ето точно как се прави

23 октомври 2024, 13:06 часа

Салатите в буркан са навсякъде в интернет… и сега можете да ги направите сами! Вашите буркани трябва да са с широко гърло и плътно прилепващи капаци, за да запазите салатата си свежа.

Още: С този стар метод киселото зеле ще е готово само след няколко дни

Абсолютният ключ е да поставите мокрите съставки на дъното на буркана, като същевременно запазите зелените сухи в горната част на буркана. Винаги започвайте, като изсипете избрания от вас дресинг на дъното на буркана. Тази първа стъпка ще направи или развали вашата салата.

Помислете, преди да полеете любимия си дресинг. Плътните, кремообразни дресинги са вкусни, но могат да изстрелят калорийното съдържание на вашата салата до това на чийзбургер! Един обикновен дресинг с масло и оцет наистина може да бъде вкусен. Зехтинът с оцет от червено вино или балсамов оцет и щипка сол и черен пипер ще подобрят и няма да скрият свежестта на вашата салата.

Бъдете много внимателни към съдържанието на захар в готовите и бутилирани дресинги. Както винаги, избягвайте думите „ниско съдържание на мазнини“, тъй като те са равни на „добавена захар“.

Следват зеленчуците! Зеленчуковите добавки към вашата салата изглеждат безкрайни: цвекло, пипер, черен боб, броколи, моркови, нахут, краставици, домати... списъкът може да продължи!

Когато нареждате салата в буркан, сложете „твърдите“ зеленчуци като моркови, пипер или краставица върху дресинга, за да действа като бариера. „По-меките“ зеленчуци като авокадо, домати или кълнове трябва да са върху твърдите зеленчуци.

Салатите не са само за зеленчуци – защо не опитате да добавите пресни горски плодове като ягоди, малини, боровинки или къпини? Плодовете ще останат върху „по-меките“ зеленчуци, докато продължавате да нареждате салатата си.

Сега е време да добавите протеина. За диабетиците е особено важно да включват малко протеини в салатите си. Пиле на скара, скариди, сьомга или пържола са вкусни и разнообразни добавки към салата. Ако не сте любители на месото, добавете малко нарязано на кубчета тофу към вашата салата.

Можете също така да добавите допълнителни протеини и здравословни мазнини, като поръсите семена или ядки върху месото. Това не само увеличава коефициента на хранене, но добавя текстура и хрупкавост!

Накрая добавете и зелените. Изберете зелените салати разумно. Докато марулята и айсберга са с високо съдържание на вода, те са с ниско съдържание на хранителни вещества. Имат ниско съдържание на калории и може да ви помогне да се наситите, но тялото ви не получава много гориво. Има няколко разновидности на зелените салати, които съдържат по-питателна сила.

Може би най-рекламираното напоследък е кейлът. Кейлът е на мода с високите си нива на витамини А, С и К. Въпреки това може да бъде трудно смилаем, особено ако не сте свикнали да го ядете често.

Спанакът е хранителна сила в много рецепти, но най-вече когато е суров и се консумира в салати. Витамини А, С и К, желязо и фибри. Въпреки че обикновено се разглежда като обикновена гарнитура, кресонът е друга вкусна и питателна зелена салата, с повече от половината от препоръчителното дневно количество витамин С в порция от 2,5 чаши!

Руколата е още една от тези „гарнирани“ зеленчуци, но може да бъде много повече от това! Неговият ярък, пиперлив вкус наистина допринася много за вашата салата и е отличен източник на фибри, протеини и множество витамини и минерали.

Още: За любителите на пикантните храни: Рецепта за ферментирал лют сос

Комбинацията от дресинг, зеленчуци и протеини може да бъде произволна или може да ви позволи да „тематизирате“ вашата салата. Например, гуакамоле на дъното на вашия буркан, черен пипер, лук, черен боб и домат за вашите зеленчуци и пиле на скара като вашия протеин.

След като сте натъпкали зелените, не забравяйте да затворите добре буркана. Съхранявайте вашите буркани със салата в хладилника, докато сте готови за консумация.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес