Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рецепта за хрупкави кисели краставички - това е тайната съставка на опитните домакини

26 юли 2024, 11:46 часа

За да придадете лека пикантна пикантност и да направите киселите краставички хрупкави, вкусни и ароматни ще ви трябва една допълнителна съставка. В случая ще ви помогне горчица на прах.

Знаете ли как да приготвите правилно кисели краставички за зимата? На този въпрос почти всяка домакиня отговаря, че има свой собствен метод за приготвяне, от който всички роднини и гости са възхитени. Ще ви представим класическа рецепта за леко осолени краставици, но с лека вариация.

Кисели краставички - наистина ли помагат при махмурлук

Рецепта за хрупкави кисели краставички

За изпълнението на рецептата ще ви трябват:

  • 3 кг краставички
  • по 10-15 листа касис и череша
  • 2 листа хрян (може да се замени с настърган корен - 2 супени лъжици)
  • връзка копър - сух и още по-добре със семена
  • глава чесън
  • черен пипер на зърна - 1 чаена лъжичка
  • 1 супена лъжица горчица на прах (или 2 пъти повече синапено семе)
  • 1,5 л вода
  • 100 гр сол

Измийте краставиците и ги поставете в стъклени буркани, като разделите слоевете с листа и копър. В процеса добавете чесън, черен пипер и поръсете горчица на прах на малки порции.

Това количество ще изисква 1,5 литра вода. Загрейте я до кипене и добавете 100 грама готварска сол, разбъркайте, докато се разтвори напълно. Залейте краставиците с горещата саламура. Запечатайте бурканите и варете 5 минути за стерилизация.

По същия начин може да приготвите мариновани краставички без варене. Ако не всички зеленчуци са покрити със саламура, покрийте с чиста кърпа и добавете малка тежест. Краставици с дължина 10–12 см ще бъдат готови след ден. Колкото по-голям е плодът, толкова повече време ще отнеме мариноването. Можете да намалите времето, като отрежете плодовете от двата края.

След като краставиците достигнат, според вас, идеалния вкус, поставете ги в хладилника, без да ги изваждате от саламурата. Вкусът и хрупкавостта им са гарантирани.

Каква е ролята на горчицата на прах?

Горчицата на прах съдържа алил изотиоцианат, който придава характерния остър вкус и мирис. Тази съставка също има антибактериални свойства, което помага за предотвратяване на развалянето на храната. Също така може да помогне за поддържане на хрупкавостта на краставиците, като ги предпазва от плесенясване. Запазва клетъчните стени, прави ги плътни, което дава онзи хрупкав ефект, който много хора търсят. 

Кисели краставички: Лекар разкри какво се случва с тялото, ако ги ядете всеки ден

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес