Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опитайте новия хит на закуските – облачни яйца

18 ноември 2021, 07:45 часа
Реклама

Яйцата са едни от най-често ползваните хранителни продукти за приготвяне на закуска, обяд, вечеря и десерт. Вероятно сте ги хапвали по всякакъв начин и малко са ви омръзнали. Знаем обаче колко полезни са те, особено ако си приготвите питателна закуска с тях. За да разнообразите менюто си и да имате едно усмихнато начало да деня, ви предлагаме да опитате новия хит в закуските – облачни яйца!

За да си ги приготвите, ще са ви необходими яйца с количество по желание, сол, зелени подправки, сирене, шунка или друг колбас.

Най-напред отделете жълтъци от белтъци като всеки жълтък запазите в отделна чашка или купичка. Белтъците може да смесите в суха купа и да разбиете с миксер за четири минути. Трябва да се получи смес с гъсти връхчета. Може да проверите, обръщайки купата надолу, нищо не трябва да изтече.

После прибавете желаните продукти – шунка, сирене или други, както и подправки към белтъците. Разбъркайте внимателно с шпатула, за да не пада обемът на белтъците.

Пригответе си тавичка с хартия за печене и върху нея направете кръгчета със сместа. Те ще са вашите облачета. Добре е в кръг да има около половин чаша смес. Използвайте лъжица, за да направите място за жълтъците по средата. Белтъците печете 3 минути в затоплена фурна. Сложете по жълтък в центъра на всеки белтък и печете още 4 минути.

По желание поднесете облачните яйца върху филийка хляб или зелена салата. Може да поднесете с зеленчуци по избор – маслини, чушка, каперси или други. Отгоре може да поръсите кашкавал или пармезан за допълнителен ефект и вкус. Облачните яйца са просто страхотни!

Ето че можете да започнете деня с вкусна и здравословна бърза закуска у дома. А дори може да си направите сандвич с тях и да си ги вземете за из път, в случай че нямате време да им се насладите у дома.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес