Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ликьор от зелени орехи: Наслада за небцето и ползи за здравето

17 юли 2024, 16:47 часа

Орехът е известен от векове с лечебните си свойства и поради тази причина е защитен със закон в няколко страни по света. В допълнение към характерния вкус, орехите имат отлични свойства за подобряване на концентрацията и паметта.

Още: Сок от диня и краставица: Много полезен за организма

Те са намерили практическо приложение и при приготвянето на различни напитки като ликьори, като тази изпитана рецепта помага на организма да се пребори с редица заболявания. Тази напитка може да помогне за решаване на проблеми с щитовидната жлеза, гърлото, бронхита, дихателните пътища и имунитета. Можете да приготвите орехов ликьор и у дома, но трябва да имате предвид, че орехите трябва да са зелени.

Необходими продукти за бутилка от 1 литър:

  • 30 млади зелени ореха
  • 200 грама мед
  • 3 резена портокал
  • 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
  • 3-4 карамфила
  • 3-4 зърна кафе
  • 1 пръчка канела
  • 700 мл. гроздова ракия

Начин на приготвяне:

Измийте и подсушете добре орехите, след което ги разрежете хоризонтално наполовина. Поставете ядките на орехите в стъклена бутилка. Използвайте бутилка с възможно най-широко гърло, а може да използвате и стъклен буркан. Добавете меда и останалите съставки, а накрая напълнете бутилката до ръба с ракия.

Затворете плътно бутилката или буркана и го оставете на слънце за 40 дни. Разклащайте веднъж на всеки няколко дни.

След 40 дни можете да прецедите ликьора и да го прелеете в друг съд. Ако желаете, можете да го съхранявате в хладилник в този му вид. Цветът му ще стане почти черен. Най-доброто време за консумация е след няколко месеца.

Още: Лесна рецепта за свежо сладко от боровинки

Ако го опитате веднага, няма да останете очаровани от вкуса му. Но след няколко месеца, когато всички свойства са се освободили, ще се влюбите във вашия ликьор. Изпивайте по една чаша сутрин и се наслаждавайте на ползите от вашата здравословна и вкусна напитка.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес