Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лесна рецепта за свежо сладко от боровинки

15 юли 2024, 06:15 часа

Боровинките са много сочни и ароматни. Освен вкус, боровинките имат безкрайно много ползи за здравето на човешкия организъм. Богати на антиоксиданти и витамин С, боровинките са известни още като плода на вечната младост.

Още: Вдъхновяващи идеи за летни ястия с праскови

Представяме ви лесен начин за приготвяне на сладко от този съвършен плод, за да можете да му се наслаждавате през цялата година.

Необходими продукти:

  • 2 кг. боровинки
  • 1,2 кг. захар
  • Сок от 1 лимон

Начин на приготвяне:

Тъй като боровинките имат много листа и малки пръчици, те трябва да се измият добре, преди да ги използвате в рецептите си. Поставете ги в дълбока купа или съд и го напълнете с вода. За да засилите почистващия ефект, можете да добавите малко ябълков оцет или сода за хляб. Сменете водата и след това отцедете боровинките в тенджера.

Покрийте ги със захар и ги разбъркайте, като внимавате да не ги смачкате. Поставете на слаб огън и оставете да къкри бавно. След половин час на повърхността на тенджерата ще се е образувала бяла пяна.

С лъжица можете да я отстраните, тъй като тази пяна се образува от захарта и ако я оставите, сладкото ще образува твърди карамелени зърна. Когато видите, че сладкото започва да се съсирва, добавете лимоновия сок. Лимоновият сок е идеален, за да се избегне захаросването на сладкото, т.е. създаването на карамелени зърна. Той също така придава много добър вкус на сладкото от боровинки. След като добавите лимона, оставете сладкото да ври още 5-7 минути и след това го отстранете от котлона.

Още: Бърза лятна рецепта: Печени кюфтенца с доматен сос

Прехвърлете го топло в буркани и го затворете с капачки. Оставете ги обърнати за няколко минути, за да се отстрани въздухът, или можете да ги поставите обърнати в тенджера с много малко вода. Когато сладкото се охлади, поставете го в хладилника и можете да го съхранявате през цялата година.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес