Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е тайната на най-вкусния ябълков пай

17 октомври 2024, 07:35 часа

Ябълковият пай е класика, която несъмнено завладява всички любители на десертите. През есента, когато ябълките са в изобилие, този ароматен пай се превръща в идеалния начин да се насладим на сезона. Съчетан с канела и леко хрупкава коричка, ябълковият пай е идеалният партньор за чаша кафе или дори за чаша вино. Каква обаче е тайната на този пай, който толкова много обичаме? Нека разгледаме стъпка по стъпка как да приготвим най-вкусния ябълков пай.

Как да приготвим масленото тесто?

Първата стъпка към съвършения ябълков пай е тестото. За него са необходими следните съставки:

  • 2 и 1/2 чаени чаши брашно
  • 250 г студено краве масло (нарязано на кубчета)
  • 1/2 чаена лъжичка сол
  • 1 супена лъжица захар
  • 6 супени лъжици ледена вода

В голяма купа пресейте брашното и добавете солта и захарта. След това нарежете студеното масло на кубчета и го добавете към брашното, като размесвате внимателно, докато сместа започне да прилича на едри трохи. Постепенно добавяйте студената вода, докато получите гладко тесто. Оставете го в хладилника за около 30-40 минути, за да стегне и да стане лесно за разточване.

Класическа рецепта за ябълков пай

Приготвяне на ябълковата плънка

Докато тестото се охлажда, можем да се заемем с плънката, за която ще използваме:

  • 1 кг ябълки (нарязани на кубчета)
  • 1/2 чаена чаша захар
  • 1/2 чаена чаша стафиди
  • 1 чаена лъжичка канела
  • 2 супени лъжици нишесте
  • 2 супени лъжици лимонов сок
  • 1/3 чаена чаша вода

Първо, измийте и нарежете ябълките на малки кубчета, оставяйки кората за допълнителна текстура и вкус. Смесете ябълките с канелата и стафидите и ги сложете в тенджера, добавяйки водата. Гответе на среден огън за около 10-15 минути, докато омекнат. След това разбъркайте захарта с нишестето и добавете сместа към ябълките, заедно с лимоновия сок. Гответе още няколко минути, докато сместа започне да се сгъстява. Оставете плънката да се охлади преди да я добавите към пая.

Ябълков пай от тефтера на баба

Сглобяване на ябълковия пай

  1. Извадете тестото от хладилника и го разделете на две части – около 1/3 за горната кора и 2/3 за основата. Разточете по-голямото парче на блат и го поставете във форма за пай. Изсипете охладената ябълкова плънка върху тестото, като я разпределите равномерно.
  2. От останалото тесто направете декоративни ленти или фигурки, които можете да наредите върху пълнежа, като го покриете частично или напълно, според вашия стил.
  3. Загрейте фурната на 180 градуса и поставете пая вътре за 35-40 минути. Когато паят стане златисто розов и коричката придобие хрупкав вид, той е готов. Оставете го да се охлади леко преди сервиране, за да може плънката да стегне напълно.

Тайната на най-вкусния ябълков пай се крие в правилната комбинация от свежи съставки и малко търпение. Класическото маслено тесто и ароматната ябълкова плънка с канела и стафиди правят този пай истинско изкушение. Със своята уютна есенна атмосфера, ябълковият пай е идеалното допълнение към всяка приятна вечер или следобед с близки хора.

Добър апетит!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес