Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се пържат тиквички, така че никога да не прегарят?

28 май 2024, 13:11 часа

Тиквичките са здравословен и вкусен продукт, който е особено популярен сред домакините през лятото. Но не винаги е възможно да ги изпържите, така че да не изгорят и да са сочни. Експертите посочиха най-честите причини.

Основната грешка е слагането на тиквички в студено олио. Тиганът трябва да е добре загрят. След това е препоръчително да пържите тиквичките на среден огън, като периодично ги обръщате, за да се пържат равномерно.

Друга често срещана грешка е осоляването на тиквичките преди или по време на пържене. Факт е, че солта абсорбира влагата и увеличава риска от изгаряне. За да останат сочни тиквичките, посолете ги след пържене.

В допълнение, опитни готвачи съветват да се използват растителни масла с висока точка на кипене, например сусамово масло, за пържене на тиквички.

Най-вкусните панирани тиквички на фурна се приготвят така

Рецепта за пържени тиквички

Продукти:

·        Млади тиквички 2 бр.

·        Пшенично брашно 100 гр

·        Растително масло

·        Сол на вкус

Приготвяне:

Етап 1.

Нека подготвим съставките. За такова ястие е по-добре да използвате тиквички с млечна зрялост, когато в тях практически няма семена, а кожата е много нежна и мека. Разбира се, ако желаете, можете да изпържите доста зрели тиквички, като ги обелите и премахнете сърцевината със семена, но в готовото ястие такива тиквички все още няма да бъдат толкова вкусни, колкото младите тиквички. Измийте тиквичките и ги подсушете върху памучни кърпи. Отрежете краищата от двете страни.

Стъпка 2.

Нарежете тиквичките на филийки с дебелина не повече от един сантиметър. Резените тиквички се поръсват със сол и се слагат в купа. След това отцедете отделилия се сок от ястието. Изсипете пшеничното брашно в чиния и оваляйте в него резените тиквички. Отърсете излишното брашно от тиквичките.

Стъпка 3.

Изсипете растително масло в тиган с дебело дъно. Върху сгорещеното олио се нареждат  резените тиквички. Отгоре поръсете смлян пипер, няма нужда да добавяте сол, тиквичките са поели достатъчно сол. Запържете тиквичките на умерен огън до златисто кафяво от едната страна.

Стъпка 4.

След това ги обърнете и запържете от втората страна. Ако филийките тиквички се окажат дебели и изглежда, че не са пържени и ще станат хрупкави в готовото ястие, тогава можете да покриете тигана с капак и да оставите тиквичките в тигана още няколко минути за да се изпече по-добре отвътре, но да не изгори отвън.

Стъпка 5.

Извадете тиквичките от тигана върху чиния, застлана с хартиена кърпа, за да попие излишната мазнина в салфетката и тиквичките в готовото ястие да не са много мазни. Правим това с всички пържени тиквички. Поръсете горещи тиквички с чесън, прекаран през преса. Или добавяме наситнен чесън към соса, който сервираме с тиквичките. Сервирайте пържени тиквички в брашно на масата, със заквасена сметана, майонеза или друг сос по желание.

Добър апетит!

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес