Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се прави вишновка с ракия

28 септември 2024, 19:00 часа

Комбинация от свежи вишни, захар и качествена ракия, можете да създадете нещо наистина специално, което ще радва вас и вашите близки през цялата година. Ако обичате традиционния вкус на българската вишновка и искате да внесете нотка на домашен уют и автентичност във вашия дом, ето как лесно да я приготвите.

Необходими продукти

  • 1 литър ракия
  • 2 килограма вишни
  • 1 килограм захар

Истински еликсир: Домашна вишновка от тефтера на баба

Начин на приготвяне

  1. За да постигнете най-добър вкус и аромат, започнете с подбора на добре узрели и здрави вишни. Изчистете плодовете от дръжките и, ако предпочитате, махнете костилките за по-мек вкус. Измийте вишните старателно и ги оставете да се отцедят добре.
  2. След като плодовете са готови, ги прехвърлете в стъклен съд с по-широко гърло или в голям буркан с вместимост около три литра. Поръсете вишните с килограм захар и ги залейте с литър ракия. Ако желаете да добавите допълнителен аромат, може да сложите 1-2 карамфилчета, които ще придадат пикантна нотка на вишновката.
  3. Разбъркайте сместа добре, докато захарта започне да се разтваря, след което плътно затворете съда. Оставете го на слънчево място за 40 дни, като от време на време разклащате и обръщате съда, за да се смесят по-добре съставките и да се разтопи напълно захарта.
  4. След като изтече посоченото време, прецедете ликьора през тензух, за да премахнете всички твърди частици. Готовата вишновка налейте в бутилки и ги съхранявайте на тъмно и прохладно място, за да запазите вкуса и аромата.

Как се прави ракия от вино?

Домашната вишновка с ракия е истинско удоволствие, което съчетава сладкия вкус на вишните с леката горчивина на ракията. Напитката е перфектна за специални поводи или просто за уютна вечер у дома. Следвайки тази проста рецепта, ще можете да се насладите на автентичния вкус на лятото през цялата година. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес