Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се прави рачел от тиква

29 септември 2024, 13:50 часа

Есента е сезонът на тиквите – царицата на есенните плодове, която предлага безкрайни възможности за вкусни десерти. Един от най-традиционните и любими сладки изкушения в българската кухня е рачелът от тиква. Това е истински кулинарен шедьовър, който съчетава сладкия вкус на тиквата с аромата на индрише. Ако някога сте се чудили как точно се прави този класически десерт, ето как лесно да го приготвите у дома.

Необходими продукти за рачел от тиква

За да направите вкусен рачел, ще ви трябват следните продукти:

  • Тиква – 1.500 кг (изчистена)
  • Захар – 3 кг
  • Лимонтозу – 1 ч.л.
  • Индрише – 4 листенца

Тези съставки не само ще осигурят традиционния вкус на рачела, но и ще ви помогнат да създадете десерт, който ще впечатли всички.

Диетичен крем от тиква и бисквити – струва си да го пробвате

Подготовка на тиквата

Първата стъпка при приготвянето на рачел е да изчистите и нарежете тиквата на малки парчета. За да останат парченцата тиква цели и плътни по време на варенето, тиквата се поставя във варна вода.

Как се прави варна вода?

Варната вода се приготвя като към 5 литра вода добавите 250-300 г гасена вар. Оставяте сместа да се утаи, след което използвате само бистрата вода. В тази вода тиквата трябва да престои около 2-3 часа. След това е много важно да измиете тиквените парчета обилно с чиста вода няколко пъти, за да премахнете всякакви следи от варта.

тиква

Приготвяне на сиропа

Захарта се залива с около 500 мл вода и се вари до получаване на гъст сироп. След като сиропът е готов, към него добавяте тиквените парченца и лимонтозуто. Важно е да варите рачела на силен огън, за да се сгъсти и да се развие ароматът.

Почивка и доваряване

Малко преди рачелът да е напълно готов, го махате от котлона и оставяте да престои 12 часа. Това време е важно, тъй като тиквата поема сиропа и става още по-сочна и вкусна. След като е престоял, се доварява до желаната консистенция. Проверявате готовността на рачела, като капнете малко от сиропа върху чиния – ако капката не се разлива, рачелът е готов.

Леко желиран десерт с тиква по рецепта на баба

Накрая добавете ароматното индрише и рачелът от тиква е готов за пълнене в бурканчета. Веднага след като го сипете в предварително затоплени буркани, ги обърнете с капачките надолу и оставете да изстинат напълно. Така вашият домашен рачел ще бъде готов за съхранение и наслада през студените дни.

Приготвянето на рачел от тиква е един прекрасен начин да запазите вкуса на есента за по-дълго време. Със своя нежен вкус и аромат на индрише, този десерт ще се превърне в любим не само за вас, но и за цялото семейство. Следвайки традиционните стъпки и търпение, ще постигнете перфектния рачел – сладък, сочен и незабравим.

Добър апетит!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес