Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се прави обезсоляване на маслини

04 октомври 2024, 23:59 часа

Маслините са любима храна за мнозина, особено в България, където те често са част от трапезата. Въпреки това, те са известни с високото си съдържание на сол, което може да представлява проблем за здравето, особено при прекомерна консумация. Препоръките за ограничаване на приема на сол често се фокусират само върху добавената сол в храната, но голяма част от дневния прием идва от т.нар. "скрита" сол в готовите продукти. Маслините попадат в тази категория, но за щастие, има лесен и ефективен начин да ги обезсолим и да продължим да им се наслаждаваме, без да увеличаваме прекомерно консумацията на сол.

Защо обезсоляването на маслини е важно?

Солта е неизменен продукт на нашата трапеза, но нейното прекомерно количество може да доведе до здравословни проблеми като високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания. Повечето от нас не осъзнават, че основният източник на сол не е солницата на масата, а именно готовите хранителни продукти. Маслините, поради начина си на приготвяне и консервиране, съдържат значителни количества сол. Обезсоляването на маслините предлага възможност да продължим да ги консумираме, като същевременно намалим приема на натрий.

Полезно ли е да се ядат маслини всеки ден?

Как да обезсолим маслините?

За да намалим съдържанието на сол в маслините, можем да приложим лесен и универсален метод. Първо, маслините трябва да бъдат надупчени с вилица на няколко места, за да се предотврати тяхното изсъхване по време на процеса. След това те се поставят в съд и се заливат с вряла вода. Водата помага да се извлече част от солта, без да се наруши текстурата и вкусът на маслините. Те трябва да престоят във водата през нощта, което им дава достатъчно време да се обезсолят.

На следващия ден маслините могат да се консумират директно или да се съхраняват в буркан с капачка, като за дълготрайност се заливат с чиста вода. Ако маслините са особено солени, може да се добави зехтин или олио към тях за по-добро съхранение и по-приятен вкус.

5 причини да започнете да ядете маслини всеки ден

Как да съхраняваме обезсолените маслини?

След обезсоляването, някои хора предпочитат да съхраняват маслините в буркан или съд, залети с вода, в хладилник. Това е ефективен начин да ги запазим за по-дълго време. За по-солени маслини, които все още имат високо съдържание на натрий, е добра идея да се заливат със зехтин или олио, което не само ги съхранява, но и обогатява вкуса им. Маслиновото олио може да се използва многократно за следващите партиди маслини, а също така може да се употребява за овкусяване на салати.

Обезсоляването на маслините е лесен и практичен начин да продължим да се наслаждаваме на тях, без да увеличаваме значително дневния прием на сол. С малко усилие и правилни техники можем да се погрижим както за вкуса, така и за здравето си. Не е нужно да се отказваме от любимите маслини, просто трябва да ги подготвим по по-здравословен начин!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес