Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как най-лесно се чисти октопод

14 октомври 2024, 20:30 часа

Октоподът е деликатес, който присъства в традиционната кухня на много средиземноморски и азиатски държави. Въпреки че вкусът му е изключително ценен, за мнозина идеята да си купят и почистят пресен октопод може да изглежда като предизвикателство. Всъщност почистването на октопод не е толкова сложно, колкото изглежда, и с няколко прости стъпки може да се справите лесно и бързо. В тази статия ще разгледаме как правилно да почистите октопод, така че да запазите всички вкусови качества на морския дар.

Колко време е необходимо да се вари октопод

Как се чисти октопод?

Стъпка 1: Подготовка и почистване

Първото, което трябва да направите, е да изплакнете октопода под течаща студена вода, за да премахнете солта и всякакви остатъци от пясък. След това обърнете вниманието си към основната част на главата – тя се нарича мантия. За да изчистите октопода, внимателно обърнете мантията наопаки. Така ще видите вътрешните органи, които трябва да премахнете. С помощта на ножица или остър нож отстранете органите, които се намират в мантията, и изплакнете отново. Тази част е важна за премахване на всякакви нежелани вкусове и миризми.

Стъпка 2: Премахване на човката

Следващата стъпка е премахването на човката на октопода, която е твърда и не се яде. Човката се намира в централната част, където се събират всички пипала. За да я извадите, внимателно натиснете в основата на главата, където се намира, докато я извадите. Ако изпитвате трудности, използвайте нож, за да отделите човката от останалата част на тялото. След като човката е премахната, отново изплакнете октопода под студена вода.

Ще познаете ли с какво се храни октоподът?

Стъпка 3: Премахване на очите

Октоподът има две очи, които също трябва да се премахнат преди готвене. За целта с помощта на малък нож внимателно отрежете областта около очите и ги извадете. Това не само ще подобри текстурата на октопода, но и ще му придаде по-приятен вкус. След като сте отстранили очите, отново изплакнете добре октопода под течаща вода, за да се уверите, че не са останали остатъци.

Стъпка 4: Подготовка за готвене

След като сте почистили вътрешностите, човката и очите, октоподът е готов за готвене. Въпреки че някои хора предпочитат да замразят октопода за кратко преди готвене, за да омекне, това не е задължително. Обикновено, за да стане октоподът по-мек и крехък, е препоръчително да го сварите преди да го използвате в рецепта. Кипнете вода и добавете сол, лимон и подправки по избор, след което варете октопода за около 30-45 минути в зависимост от размера му.

Как се приготвя октопод по гръцки - ето я скритата съставка

Съвети за лесно почистване и съхранение

  1. Ако за пръв път почиствате октопод, работете бавно и внимателно, за да се запознаете с процеса. След първия път ще ви бъде много по-лесно.
  2. За по-лесно боравене можете да използвате кухненска ножица за някои от по-трудните стъпки.
  3. Ако не планирате да приготвите октопода веднага, можете да го замразите след почистване. Това дори ще спомогне за омекването му, когато го готвите по-късно.
  4. За по-добър вкус добавете подправки и аромати като лимон, чесън и дафинов лист във водата, докато варите октопода.

Почистването на октопод може да изглежда предизвикателно, но с няколко прости стъпки ще видите, че не е толкова трудно. Като следвате процеса – от премахването на вътрешностите до отстраняването на човката и очите – можете лесно да подготвите октопода за готвене. Така ще се насладите на неговия деликатен вкус и уникална текстура. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес