Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да приготвим най-вкусната сьомга на фурна?

20 юни 2024, 13:42 часа

Лято е и апетитните блюда с риба са естествен избор за ежедневното ни меню. Вкусна, полезна, разнообразна – рибата е идеален здравословен избор за летния хранителен режим, ако я приготвим правилно – не пържена, за да не заоблим талията и да не консумираме вредни мазнини, а избирайки подходяща рецепта и начин за приготвяне, с които поднесената риба да очарова всички около масата.

Препоръчваме ви да използвате скарата или фурната, за да се насладите максимално на ползите от консумацията на риба. Опитвайки тази рецепта за най-вкусната сьомга на фурна, няма да съжалявате.

Филе от сьомга със задушен спанак и млечен сос: ТОП предложение

Сьомгата и удивителните ползи за здравето от консумацията ѝ

Сьомгата е едра риба, част от семейството на пъстървите. Може да достигне до 40 кг., но обикновено се ловят риби с тегло 10-15 кг. Макар да е океанска риба, прекарваща по-голямата част от живота си в морето, тя хвърля хайвера си в планинските реки. Ловува се както от любители с цел лична консумация или просто снимка с едър екземпляр, попаднал на въдицата на опитния и умел рибар, така и професионално за задоволяване на нуждите на населението от риба и рибни продукти.

Сьомгата е изключително полезна за здравето, поради което си струват усилията да се овладеят малките тайни и трикове, гарантиращи уникален вкус при приготвянето най-вкусната сьомга на фурна. Сред ползите от консумацията на сьомга са:

  • Две порции сьомга седмично редуцират риска от развитие на редица заболявания, застрашаващи човешкото здраве, като само 100 грама от вкусната риба покрива 100% от препоръчителната дневна доза витамин В12, 85% от необходимия селен и над 50% от нужния витамин В6, благодарение на които сьомгата е полезна за нормалното функциониране на щитовидната жлеза, репродуктивното здраве, сърдечно-съдовата система и производството на червени кръвни клетки.
  • Сьомгата е един от най-добрите източници на омега-3 мастни киселини, благодарение на които тази апетитна риба намалява възпалителните процеси в тялото, съдейства за понижаване на кръвното налягане, намалява риска от развитие на някои онкологични заболявания.
  • Сьомгата е ценен източник на протеини.
  • Специалистите по здравни грижи препоръчват консумацията на сьомга на пациенти с автоимунни заболявания на щитовидната жлеза.
  • Сьомгата съдържа астаксантин – антиоксидант, придаващ на рибата характерния червен цвят, популярен със своите уникални здравословни ползи и способност да редуцира нивата на лошия холестерол в кръвта, оксидативния стрес и предпазващ от натрупването на плака в артериите.
  • Сьомгата поддържа кожата млада и е вкусно средство за превенция на бръчки и фини линии – уникална полза от консумацията на тази риба, дължаща се също на атаксинтина.

Мариновано филе от сьомга: Ето как да постигнете перфектен вкус

Най-вкусната сьомга на фурна – как да я приготвим, за да се насладим изцяло

За да осъществи сьомгата здравословните си цели и за да подпомогне правилното функциониране на тъканите и органите, тя трябва да се консумира системно. За да искате да поднасяте сьомга на трапезата си няколко пъти седмично, важно е да владеете тайните на приготвянето ѝ така, че да изпитвате истинско удоволствие от похапването ѝ. Следвайте тази рецепта, за да си оближете пръстите и да се наслаждавате на вкусна риба.

Когато приготвяте сьомга на фурна, здравословен метод за приготвянето на рибата, най-важното, за което трябва да внимавате, е да не стане суха и да не изгуби от сочността, аромата и вкуса си. Може да постигнете сочност и да подобрите вкуса, като използвате марината.

За приготвянето на най-вкусната сьомга на фурна са ви нужни:

  • сьомга – по котлет на човек,
  • соев сос и зехтин – по 100 мл.,
  • 2-3 лъжички мед за подчертаване на уникалните вкусови качества на  сьомгата, нотки  сладост и неочаквана крехкост,
  • подправки – босилек, розмарин, прясно изцеден лимонов сок, скилидка чесън.

Най-вкусната сьомга на фурна – приготвяне стъпка по стъпка

  • Почистете сьомгата и я наредете в съд, подходящ за приготвяне на фурна.
  • Пригответе марината, с която ще съхраните всички ценни сокове на рибата, при което ще остане сочна след топлинната обработка. С маринатата ще добавите и интересни нотки към великолепния ѝ вкус. Смесвате зехтина, соевия сос, меда, нарязания на дребно чесън и лимоновия сок и бъркате енергично, за да се смесят добре съставките за маринатата.
  • Сьомгата се полива с маринатата така, че да покрие рибата, без да остават сухи части, и се съхранява в хладилник за няколко часа – минимум едни, за да поеме от вкуса на маринатата.
  • Поръсва се със зелените подправки – босилека и розмарина, и се пече на 180 градуса във фурната, докато стане готова.

Бонус съвет от майсторите на сьомга – оставете малко от маринатата и поливайте рибата във фурната няколко пъти по време на приготвянето ѝ. Трудоемко е, но вкусът си струва  усилията.

Да ви е сладко!

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес