Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да консервирате лозови листа в буркани, така че да останат крехки и свежи

21 май 2024, 12:04 часа

Пресните лозови листа са често срещани в много близкоизточни и средиземноморски рецепти. Всъщност, лозовите сармички са древна практика, която може да срещнете във всички славянски народи, а и не само.

Разбира се, пресните листа винаги са за предпочитане, но тъй като сезонът им е доста кратък, много домакини консервиват в буркани.

Кои са идеалните листа и как да ги берете?

Още: Уникални постни лозови сарми по гръцки - ето как ги правят нашите съседи

Изберете средно големи листа, които са с размер от 10 до 13см. Те са по-нежни от по-големите листа, но по-здрави от твърде малките листа и ще поберат повече плънка.

Следващата стъпка е просто да откъснете стъблото от лозата. Стъблото ще бъде отрязано по-късно, но запазването му засега предпазва листата от разкъсване при бране и дава на листата повече дълготрайност, докато се съхраняват.

От какво имате нужда, за да консервирате лозови листа

Лозови листа (с размерите на длан)

Още: По какво се различават лозовите сарми по гръцки от нашите?

Сол

Лимонена киселина

Как да ги консервирате в буркани?

Още: Това са най-вкусните лозови сарми - пазят вкуса от едно време

Стъпка 1: Измийте старателно листата, като обърнете специално внимание на гърба, където насекомите снасят яйцата си.

Стъпка 2: Разделете листата на купчини по десет, като се уверите, че всички листа са обърнати в една и съща посока.

Стъпка 3: Изсипете 8 чаши вода в тенджера и я оставете да заври, след което да къкри на слаб огън. С помощта на щипки внимателно поставете една партида (10 листа) във водата за 15 секунди, след това внимателно обърнете цялата купчина и потопете за още 15 секунди.

Стъпка 4: След бланширане на листата за 30 секунди, ги извадете върху кухненска хартия или дъска. Продължете с останалите купчинки. След като водата се отцеди от листата, навийте всяка купчинка на руло с форма на пура.

Стъпка 5: Завържете всяка купчина лозови листа с конец. Това ще им помогне да не се развиват в буркана.

Стъпка 6: Сварете три чаши вода и разбъркайте солта и лимонената киселина, докато се разтворят напълно. Поставете навитите листа в стерилизиран буркан и ги залейте с подсолена вода, оставяйки ¼ свободно пространство. Затегнете капака и поставете във вряща вода за 10 минути.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес