Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да имаме най-вкусната пълнена пуйка за Коледа?

21 декември 2023, 14:18 часа

Докато традиционна за страната ни е пълнената кокошка за Коледа, то в редица съседни и далечни страни, сред които и Обединеното кралство, домакините приготвят и поднасят пълнена пуйка за Коледа. Откъде идва тази традиция, щом пуйките, както знаете, не са местни птици за тази страна, и как да приготвим у нас превъзходна пълнена пуйка за Коледа, с която да заменим поомръзналата ни кокошка, са въпроси, които със сигурност ви вълнуват в седмицата преди Коледа.

История на традицията за приготвяне на пълнена пуйка за Коледа

Пуйките са пренесени в Обединеното кралство от Мексико в началото на шестнадесети век, но първоначално птицата е била твърде скъпа, за да може да си позволи всяко семейство да я сложи на трапезата си. Постепенно отглеждането на пуйки се разпространява и цената спада. Едва през 19 век обаче се заражда традицията да се приготвя пълнена пуйка за Коледа.  Крал Хенри VIII пръв решава да замени традиционната гъска с пуйка на Коледа, а крал Едуард VII популяризира това решение и го превръща в традиция. Така деликатесът се превръща в неразделна част от традиционната коледна трапеза в Обединеното кралство.

Ще шашнете гостите с тази перфектна рецепта за коледна пуйка

У нас от незапомнени времена домакините приготвят пълнена кокошка, вероятно защото именно кокошките, а не пуйките са били масово отглеждани в много от родните дворчета. Днес обаче имаме достъп до разнообразие от месни продукти на щандовете на магазините и можем да разнообразим традиционното меню с пълнена пуйка за Коледа. Тъй като тя не е най-често поднасяното ястие на родната трапеза, за да е вкусна и питателна, нуждаем се от рецепта, която да ни помогне да поднесем на семейството и приятелите най-вкусната пълнена пуйка за Коледа.

Рецепта за пълнена пуйка за Коледа

За да приготвите най-вкусната пълнена пуйка за Коледа за 10 души се нуждаете от доста време – около 3 часа – 3 часа и половина, но всяка минута, прекарана в кухнята, си заслужава усилията и гостите ви ще си оближат пръстите. Трябват ви и следните съставки:

  • 5 килограма приготвена пуйка на фурна,
  • 140 гр. масло,
  • 3 моркова,
  • 3 скилидки чесън,
  • 3 лимона,
  • глава лук,
  • билки и подправки, сред които силно ви препоръчваме мащерката, дафиновия лист и магданоза.

Печене на пуйка - малки хитринки, за да е крехка и сочна

Как да сготвим най-вкусната коледна пуйка стъпка по стъпка?

  • Ден преди деня, в който ще готвите пуйката, я намажете с морска сол (около 2 супени лъжици ще ви стигнат) навсякъде, включително под кожата. Приберете я хладилника и я съхранявайте там до момента, в който ще я готвите.
  • Извадете пуйката от хладилника около час преди да я сготвите и я оставете на стайна температура.
  • Загрейте фурната до 240 C.
  • В тиган на котлона разтопете маслото, след което прибавете към него ситно накълцания чесън, лимоновия сок от един от лимоните и подправките. Свалете от котлона, след като поври около минута.
  • Пуйката следва да поставите в подходяща тава заедно с морковите, лука и вътрешностите на птицата.
  • Напълнете кухините на пуйката със стръковете билки и нарязаните на парчета лимони. Мащерката е особено важна, придава уникален вкус на пуйката, поради което щедро я използвайте и добавете допълнителни количества  от нея.
  • Повдигнете кожата на пуйката и нанесете част от разтопеното масло с чесъна, размазвайки го равномерно.
  • Намалете фурната на около  180 градуса, като не пропускате да включите  вентилатора, и печете около час. След което я извадете и отново я намажете с част от маслото с чесъна. След 30 минути отново  във фурната, процедурата по намазването с чесновото масло  се потретва и отново се пече около половин час.
  • За да сте сигурни, че пуйката е перфектно сготвена и че не се нуждае от още минути във фурната, снабдете се с термометър и измерете след последното ѝ изваждане температурата в най-дебелата част на гърдите. Ако е около 65 градуса, вкусната ви коледна пуйка е готова и може да я извадите и оставите да отдъхне 30-тина минути, преди да сервирате. Ако температурата е  по-ниска, връщате във фурната и периодично проверявате на кратки интервали – през 10-тина минути до готовност на пуйката. Внимавайте да не я прегорите. По-добре да отделите повече време за повече проверки на температурата, отколкото на загубите сочността на пилето, оставяйки го твърде дълго и да се пресготви във фурната.
  • Докато птицата почива, може да направите вкусен сос за заливка. Предлагаме ви да опитате такъв от соев сос, мая, бульон от пуешкото месо и вино, който изисква само няколко минутки на котлона, за да се свари – ще си оближете пръстите на Коледа.
Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес