Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хрупкава питка без мая, готова за минути на тиган

25 октомври 2024, 13:03 часа

Пълна с фантастичен вкус и аромат, тази рецепта не е никак трудна за приготвяне. И тъй като няма мая, няма нужда да чакате тестото да втаса. Печенето в тиган прави излишно използването на фурната.

Още: Традиционна рецепта: Мека фокача с кисело мляко, която се топи в устата

Тази рецепта е идеална за приготвяне за всеки повод, който искате. Следвайте рецептата по-долу, за хляб със сирене и картофи.

Необходими съставки:

  • 180 г брашно
  • 110 мл мляко
  • 20 г несолено разтопено масло
  • малко сол
  • 2 картофа (среден размер)
  • 3 лъжици майонеза
  • 200 г настъргано сирене (за предпочитане моцарела)

Начин на приготвяне:

Първо сварете 2 картофа, настържете ги и добавете към сместа 3 лъжици майонеза и разбъркайте добре. След това смесете съставките за тестото с лъжица и след това продължете са месите на ръка. Ако сметнете за необходимо добавете още малко брашно. Оформете тази смес на топка, покрийте и охладете за около 15 минути.

През това време настържете сиренето и го оставете настрана. След 15 минути извадете тестото от хладилника и го разделете на 2 топки. Вземете един от тях и го отворете с диаметър около 30 см. В средата добавете сиренето, като оставите около 5 см място отстрани и след това добавете картофеното пюре. Отгоре може да сложите и малко сирене.

Хванете краищата на тестото и леко натиснете в центъра. След това с точилката отворете питката до размера на тигана, в който ще я печете. Намажете с масло и изпечете питката за около 7 минути от едната страна на средна температура, след това намажете другата страна с малко масло и обърнете другата страна.

Още: Лесна и ароматна крем супа с копър, готова за 30 минути

Хлябът трябва да е хрупкав, така че не се страхувайте, ако го запечете малко повече от необходимото, но внимавайте да не прегори. Хлябът се сервира топъл, така че ще се насладите на топеното сирене, но в зависимост от личния вкус може да се консумира и студен.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес