Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дори най-евтиният ориз ще стане ронлив и вкусен, ако направите това

31 май 2024, 19:00 часа

Много домакини са на мнение, че евтиният ориз се вари трудно и е невъзможно да стане пухкав и вкусен. Въпреки това, като следвате няколко прости стъпки, можете да постигнете страхотни резултати.

Трикове за приготвяне на ронлив ориз 

Първата стъпка е правилното измиване. За да стане хрупкав, оризът трябва да се измие добре. Това помага да се премахне излишното нишесте, което прави ориза лепкав. Оризът трябва да се измие в студена вода няколко пъти, докато водата стане бистра.

Важно е да се отбележи, че ако водата остава мътна дори след 5 или повече измивания, процедурата трябва да се повтори.

Отслабва ли се с ориз или е просто мит

След измиване се препоръчва оризът да се накисне в студена вода за 20-30 минути. Това позволява на зърната да набъбнат и да абсорбират вода, което спомага за по-равномерно готвене и предотвратява залепването.

Какво трябва да бъде съотношението вода към ориз?

Един от ключовите моменти е правилното съотношение вода към ориз. За късозърнест ориз е оптимално да се използва съотношение 1:1,5 (една част ориз към една и половина части вода). Ако искате по-сух ориз количеството на водата може да се намали на 1,25 части.

По-добре е да поставите ориза в студена вода. Когато водата заври, намалете котлона, покрийте тенджерата с капак и варете ориза за 15-20 минути. Важно е да не отваряте капака по време на готвене. След приключване на готвенето свалете тенджерата от котлона и я оставете под капак за 10 минути. Това позволява на останалата влага да се разпредели равномерно в зърната.

Когато оризът се слегне, леко го разбийте с вилица, за да отделите зрънцата и да постигнете желаната пухкавост. Това трябва да се направи внимателно, за да не се повреди структурата на зрънцата.

Други съвети и трикове при готвене на ориз

Има и няколко трика за готвене:

  • Можете да добавите малко количество масло (растително или масло) или оцет към водата за готвене. Това помага да се предотврати слепването на зърната.
  • Тенджерите с дебело дъно помагат за равномерното разпределение на топлината и предотвратяват изгарянето.
  • За постигане на по-ярък вкус, можете да добавите подправки към водата, като дафинов лист или скилидка чесън.

Как се приготвя традиционният ориз на фурна

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес