Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Добавете това при готвенето на прясно зеле и ще се топи в устата

21 ноември 2023, 17:44 часа

Проста рецепта за вкусно ястие от прясно зеле. За да го приготвите са ви необходими много малко продукти, но това не го прави по-малко вкусен. Прочетете как да готвите задушено зеле без месо като гарнитура.

Описание на приготвянето:

Основната задача тук е внимателно да нарежете зелето на приблизително еднакви парчета. А задушаването на ястието не е никак трудно. Това зеле може да се сервира като гарнитура, но може да служи и като самостоятелно ястие.

Съставки за „Задушено зеле“ :

·         Зеле 1 бр (глава)

·         Моркови 1 бр

·         Лук 1 бр

·         Захар 1 чаена лъжичка

·         Доматено пюре 1 с. лъжица

·         Растително масло 20 милилитра

·         Сол На вкус

·         Сланина или джумерки

Как да приготвя „Задушено зеле“?

1. Първо вземете зеле и лук, внимателно ги нарежете на ивици. Но с морковите ще направим нещата по различен начин: ще ги настържем на едро ренде.

2. Нека започнем да задушаваме нашето зеле. Поставете го в тенджера и започнете да пържите. Ако пусне сок ще е много добре. Ако не, добавете малко вода и продължете да къкри. Тенджерата трябва да се похлупи с капак, за да може зелето да се запари.

3. Сега подготвяме пърженето. В друг тиган се запържват лукът и морковите. Добавете към тях доматеното пюре и захарта. Разбъркайте добре и запържете, докато морковите си пуснат сока, а лукът придобие златист цвят. Основното нещо е да не прекалявате и да не изгаряте пърженето.

4. Добавете запърженото в тенджерата със зелето и разбъркайте. Всичко се посолява добре и се разбърква. Продължете да къкри до пълна готовност, тоест докато зелето омекне.

Добавете това при готвенето на прясно зеле и ще се топи в устата

Нашите баби знаят, че прясното зеле става още по вкусно и се топи в устата като се нареже на дребно сланинка или се сложат пресни джумерки. Вкусът е невероятен и прясното зеле се топи в устата. Може да добавите дафинов лист или щипка градинска чубрица.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес