Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Без мая: Селски пърленки със сирене и чесън на тиган

15 септември 2024, 12:05 часа

Повечето хора (особено от балканските народи) не сядат на масата без хляб, без значение под каква форма. Днес ще ви представим страхотна рецепта за лесни пърленки на тиган, с които ще разнообразите менюто вкъщи и ще зарадвате цялото семейство!

Необходими продукти:

300 гр. брашно

Още: Рецепта от бабиния тефтер: Най-вкусният компот от грозде

1 ч.л. сол

1 ч.л захар

1 с.л. олио

150мл. гореща вода

Още: Уникален плосък балкански хляб със самардала

350гр. сирене

1 скилидка чесън

50гр. разтопено масло

Начин на приготвяне:

В горещата вода добавете последователно солта, захарта и олиото. Разбъркайте леко с вилица, за да се смесят добре продуктите.

Направете кладенче в брашното и налейте водата. Бъркайте, а когато се сгъсти тестото – месете на ръка. Когато получите меко тесто, оформете го на топка и го оставете да почине под кърпа или фолио за 10-15 минути.

Междувременно накълцайте чесъна на ситно. Добавете го към сиренето и част от разтопеното масло (например половината). Разбъркайте добре съставките.

Разделете вече отпочиналото тесто на 6 равни части. Оформете малки топчета. Всяко топче разточете с помощта на точилка. Добавете по 2-3 с.л. от плънка и защипете с другата част от тесто. Продължете да разточвате с точилката.

На сух тиган поставете всяка една от пърленките, за да се запекат. Печете по 2-3 минути от всяка страна, като обръщате постоянно.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес