Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако супата е станала прекалено мазна, сложете това в нея

28 октомври 2023, 13:38 часа

Ако супата се окаже прекалено мазна, тогава определено не трябва да се отчайвате и да я изхвърлите.

Първо оставете ястието да се охлади. След това, когато изстине, отгоре ще се събере мастна маса, която трябва да се отстрани с лъжица.

Ако процедурата ви изглежда твърде дълга, тогава можете да използвате парчета лед, които трябва да се увият в марля и с тях да „разбъркате“ ястието, но само по повърхността. Не потапяйте кубчетата лед напълно в бульона. След няколко минути ястието ще стане по-малко мазно.

Лекар: Тази супа може да доведе до камъни в бъбреците

Други трикове за премахване на излишната мазнина

Парче сух хляб също ще помогне по този въпрос. Трябва да се спусне в ястието за няколко секунди. Тестеният продукт ще абсорбира бързо излишната мазнина.

Но трябва да имате предвид, че няма да можете да премахнете всички мазнини по този начин. Има и друг вариант, който ще помогне за решаването на проблема.

За начало месото и зеленчуците трябва да се извадят от тенджерата, а самият бульон да се прецеди през марля.

Мазнината трябва да остане върху марлята. След това всички съставки трябва да се смесят отново.

Други тънкости при приготвяне на това ястие

Всички видове супи се осоляват по различен начин. Зависи какво служи като основа за приготвяне на бульона. Рибената чорба се посолява в началото, месната - в края, а гъбената и зеленчуковата - когато съставките омекнат. Всички останали подправки се добавят 3-5 минути преди готовност на ястието. Дафиновият лист трябва да се извади от бульона 10 минути след добавянето му, в противен случай ще придаде горчивина и неприятен послевкус.

супа

Всички зеленчуци трябва да се нарязват само с остър нож. Ако острието е тъпо, тогава ножът смачква продуктите и те губят сока си. Всичко това се отразява на вкуса и качеството на готовото ястие. Малка тайна: за да направите ястието още по-вкусно, в края на готвенето, около 10-15 минути, изсипете половин чаша зеленчуков сок (морков или домат).

За да придадете на ястието красив златист цвят, трябва да нарежете морковите и лука, да ги запържите от едната страна до златисто кафяво. Зеленчуците трябва да се запържат в сух тиган и след това да се добавят към бульона.

Ако искате да сгъстите супите с брашно, първо го запържете в тиган с масло. Брашното трябва да стане светлокафяво на цвят с характерна миризма на ядки. Веднага щом това се случи, е време да го добавите към супата. Ако брашното не е запържено, то ще даде неприятен вкус и самото ястие ще се развали по-бързо.

Още: Лекар: Слагайте тази подправка във всяка супа - тя пречиства червата и укрепва ставите

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес