Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради гласуването за Сребреница: ПП-ДБ искат извънредно заседание на парламента (ВИДЕО)

30 май 2024, 19:55 часа
Реклама

Днес събрахме подписи с искане за още едно извънредно заседание на Народното събрание за следващата седмица, тъй като имаме два казуса. Единият е свързан с, бих казал, грандиозния гаф по отношение на тази грама, която е изпратена в последния момент с искане за гласуване, което не е съответства на позицията на България. Това заяви Николай Денков от "Продължаваме промяната – Демократична България".

Денков подчерта, че искането, изпратено до представителство ни в ООН, е от служебния премиер и външен министър Димитър Главчев. "Този, който разбира от дипломация, знае, че ако това беше изпълнено, това щеше да бъде огромно петно върху България, което години наред щеше да се използва срещу нас. Добре е, че посланикът, всъщност, не е свършил това. Аз бях изключително изненадан днес да видя буквално някакви лъжи, че това не е последен документ", каза той и добави, че истината се знае и може да те проследи документът.

Заплатите на лекарите

Втората тема, заради, която от ПП-ДБ искат извънредно заседание на парламента, поясни Денков, е свързана със заплатите на лекарите и медицинските сестри. "Всъщност, при увеличението на бюджета за тази година на Здравната каса бяха предвидени средства, така че да има за минимални заплати за медицинските сестри поне 1500 лева и за лекарите стартова заплата поне 2000 лева", отбеляза той.

Още: ПП-ДБ: В навечерието на изборите - отново опит да се саботира машинния вот

Денков посочи, че това е борба, която "ПП-ДБ водят от две години", и сега отново виждат опит да бъде отложено с още една година. "Вместо да търсят решения, защо непрекъснато се опитват да измислят някакви доводи, с които да се отлагат такива изключително важни решения за България", каза още той и допълни, че като заминат младите лекари и се пенсионират медицинските сестри, колкото и нови болници да се отворят, на която и да е частна верига, няма да има кой да работи в тях.

Предисторията

Напрежението около действия на служебния премиер и външен министър Димитър Главчев тлее вече повече от две седмици.

Още: ПП-ДБ искат изслушване на Главчев в парламента за Сребреница

Според публикувани документи със спешна грама Главчев е поискал от посланика ни в ООН България да гласува с "въздържал се" резолюцията на ООН, която осъжда геноцида в Сребреница през 1995 г. Посланик Лъчезара Стоева обаче отказва с основния мотив, че страната ни е съавтор на резолюцията.

Текстът на проекторезолюцията на ООН обявява 11 юли за международен ден за почитане на жертвите от геноцида в Сребреница и осъжда отричането му като исторически факт, включително отговорните за него. Още при обсъждането на Резолюцията Сърбия се обяви против нея, въпреки че в текста на документа сръбската държава не се споменава никъде поименно.

България е съавтор на проекторезолюцията заедно с Германия и Руанда, а съавторството автоматично означава, че България е задължена да я подкрепи, без да дава обяснения.

Според публикуваните документи два часа преди гласуването Главчев посочва да се гласува "въздържал се" с мотива, че "инициативата води до повишаване напрежението на фона на напрегната обстановка в света и на Балканите". Посланик Лъчезара Стоева обаче отказва с аргумента, че България е съавтор на документа в изпълнение на принципна и последователна позиция на страната ни по темата.

Още: "Какъв искате да бъде вашият премиер?": ПП-ДБ върнаха билбордовете, но със силуетите на Борисов и Пеевски

Така на 23 май България гласува "За" резолюцията за Сребреница. Тя бе приета, след като 84 страни гласуваха в подкрепа на документа, 19 бяха "против" сред тях - Русия и Китай, а 68 - "въздържал се".

Открито недоволен от българското гласуване е сръбският президент Александър Вучич, който коментира това в телевизионно предаване. "Надявах се на изненада от България. Пет минути преди заседанието бях убеден, че България ще гласува "въздържал се". Нещо, за което се бяхме договорили, но не искам да навлизам в повече подробности. Но очевидно нещо се е случило", казва Вучич.

ПП-ДБ примамва Борисов с прословутия плакат "Денков - Борисов - Пеевски" на дебат с Денков

В ранния следобед днес от правителствената пресслужба разпространиха своя позиция, в която се казва, че разпространената грама до Постоянното представителство на България към ООН в Ню Йорк не съдържа окончателните указания към посланик Лъчезара Стоева. "Документите, изтекли в интернет, са само част от процеса на взимане на решение и те не представят неговата цялост. Това само създава почва за спекулации, интерпретации и манипулации по темата. Изтичането на служебна кореспонденция и безогледното ѝ разпространение в публичното пространство може да се окачестви само като елемент на хибридна атака. Темата се употребява политически в условията на предизборна кампания и това вреди на интересите на България. Служебното правителство се разграничава категорично от всякакви опити за внушения, свързани с промяна на геополитическата ориентация на България. С действията си правителството доказва всекидневно, че страната ни следва неотклонно европейския си път и перспектива", се казва в позицията на служебния кабинет. Динамиката при осъществяване на дипломатическата служба и формирането на позиция е свързана с множество "работни" варианти, които непрекъснато еволюират в процеса на формиране на националната позиция на страната ни. Важна е официалната позиция, а до нея се стига след становища на експерти от ресорните структурни звена на Министерството на външните работи, които включват различни комуникационни канали", се посочва още в позицията на Министерския съвет.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес