Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Следващите парламентарни избори - кога ще са всъщност?

08 декември 2020, 08:07 часа
Реклама

Засега отиваме на избори в края на март, но възможна дата е например 21 май. Но има нещо важно – конституционно право е българите на 18 години да могат да гласуват, какво правим с болните и карантинираните? Това попита математикът и ръководител на „Информационно обслужване” проф. Михаил Константинов.

Реклама

Константинов предложи следното – да отидат българските власти и да обменят опит с Румъния, където през почивните дни (5-6 декември) имаше парламентарни избори. „Това е изключително важен въпрос – не можем да лишим българите от правото им на избор”, настоя професорът пред Нова телевизия.

Изборното законодателство е правено при други условия, така че няма нищо укорително, ако нашите депутати се съберат и узаконят някои нови мерки, добави Константинов. Той сподели, че е предложил хора, изкарали вируса, да образуват комисии в болници, за да може болните да гласуват. "Задължително да се проучи опитът от държавите, които вече правиха избори по време на пандемия", подчерта професорът. Той поиска мерките да се обмислят със специалисти по вирусология.

Константинов предупреди и, че машините за гласуване, които би трябвало да се ползват за парламентарните избори, не са подходящи за време на пандемия. Те работят с тъчскрийн – потенциално поле на разпространение на зараза, обясни ръководителят на „Информационно обслужване”.

"Изборите наближават, в парламента си пипат носа", коментира Виктор Николаев.

Припомняме, че вчера, 7 декември, зам.-председателят на Народното събрание и лидер на партия „Воля” Веселин Марешки предложи изборите да бъдат отложени за месец май. Според него, тогава ще има по-висока избирателна активност, отколкото при избори през март.

По думите на Веселин Марешки, всяка дата от 26 март 2021г. до 26 май 2021 г. също е "в срок". "Правомощията на 44-то народно събрание приключват на 26 март следващата година. Според чл. 64 от Конституцията на Република България, нови избори за Народно събрание се провеждат най-късно до два месеца след прекратяване на правомощията на предишното. Така че варианти за дати има много", каза той.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес