Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Радев ще плати много висока цена - и политическа, и човешка": Говори Осман Октай (ВИДЕО)

02 април 2023, 21:45 часа
Реклама

„Това, което преследва президентът Радев като бъдещи политически цели, той ще загуби тази битка и ще плати много висока цена – и политическа, и личностна, и човешка“. Това заяви Осман Октай - един от основателите на ДПС и депутат в четири парламента, в Студио Actualno, където взе участие в изборната вечер на 2 април.

Той коментира, че ПП-ДБ вероятно ще спечелят изборите с поне 10 мандата пред ГЕРБ-СДС, но няма да получат подкрепа за правителство на малцинството. ОЩЕ: На 90% ГЕРБ ще направят коалиция с ДПС и БСП: Осман Октай в Студио Actualno (ВИДЕО)

Социологическите агенции дават минимална преднина за ПП-ДБ пред ГЕРБ-СДС, а "Възраждане" и ДПС се борят за третата позиция.

Октай атакува остро президента Румен Радев. „Непременно на ПП-ДБ бих им предложил да внесат закон, който да ги задължава да отчитат всички свои приходи. Искам да знам както парите на партиите, така искам да знам откъде са приходите на социологическите агенции – всяка година генерално да отчитат. Ако са лобисти, да знаем на кого са лобисти. И 10 дена преди изборите да се забранят публикации на социологически агенции. За да може хората най-после да имат доверие в партийната система, а не със заиграването на президента против парламента и партиите – че те са лоши, и да има носталгия към еднопартийната Живкова система“, допълни той.

Връщайки се на темата за евентуално правителство, ПП-ДБ ще предложат кабинет, но няма да получат подкрепа, смята той. „За разлика от предния път, като предложиха акад. Денков, сега ще поемат първия мандат и първото нещо, което ще направи президентът – той го заяви днес, този път ще бърза. Загрижен ще е да работи парламента. Каза, че ще свика незабавно парламента. Това значи, че ЦИК като излезе с окончателни резултати в четвъртък, следващата сряда президентът ще свика парламента, защото депутатите ще са ясни“, направи прогноза той, посочвайки датата 12 април.

„Още в понеделник – 17 април, той ще покани първата сила. И ПП-ДБ трябва да отидат с кандидат за премиер. Този кандидат ще има една седмица. Ако не се предложи състав и структура на Министерски съвет, още първата седмица трябва да се върне мандатът. Ако обаче предложи състав, ще има общо 14 дни. Дори да предложат най-идеалната програма и най-добрите министри, няма да получат подкрепа. Защото срещу „Промяната“ се води войната", заяви Осман Октай.

ОЩЕ: Трудно е ПП-ДБ и ГЕРБ да рискуват коалиция преди местните избори: Говорят Стоил Цицелков и Ивайло Ачев (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес