Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокурор Гешев предпочита да не говори за имотите на жена си и дали има връзка с Ваклин

23 май 2019, 08:00 часа • 21805 прочитания

Ръководителят на Специализираната прокуратура и зам.-главен прокурор Иван Гешев не желае да каже какво е имуществото на жената, с която съжителства - Детелина Ханчева. А въпросът какво всъщност притежава Ханчева стана актуален след разследване на Frognews, което показва имотна връзка на Ханчева с основния свидетел срещу бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева - Александър Ваклин.

В закона е дадена възможност Гешев да не разкрива информация за човека, с когото се намира във фактическо съжителство на съпружески начала, и той се възползва от нея, пише в. "Сега".

Според излезлите данни, Ханчева е съдружник в "Отеа", където си партнира с "М Консулт 95", управлявано от Марио Кръковски. Последният е бил съдружник с Ваклин в "МС Консулт 2004" до 23 март 2018 година, по-малко от месец преди показната акция срещу Иванчева. Жената до Гешев е сключила и няколко имотни сделки с фирма, управлявана от Кръковски. Последната е от декември 2017 година, когато купува 0.89% идеални части от парцел в "Зона Б17" от "МС Консулт 2010".

На въпрос на "Сега" дали би оповестил имотите на Детелина Ханчева, за да се разсеят съмненията, Гешев беше категоричен, че е "склонен във всеки един момент да изпълни законовите изисквания към себе си". Той обаче не отрече, че действително Ханчева е де факто негова съпруга. "Защо ми задавате този въпрос? Доколкото виждам, част от имуществото ѝ е обявено вече в някои вестници. Защо аз трябва да го обявявам?", попита той. И определи информацията за връзката на Ханчева с Ваклин като компромат. "В учебниците на КГБ и Държавна сигурност, запознати с тях твърдят (бел. ред. - премиерът Бойко Борисов), че за добър компромат трябва, като го прочетеш, да се отвратиш от себе си. Аз съм прочел какво е написано в сайта Actualno.com, защото "Фрогневс" не го чета и не се отвратих от себе си, което значи, че компроматът не е добър. Само по времето на Сталин се е носила отговорност за действия на роднини, близки и т.н. Но дори и по това време не се е носила отговорност за хора, които не познаваш", смята Гешев.

Попитан дали Ханчева е вписана в декларацията му в частта за конфликт на интереси, той заяви: "А вие можете ли да работите с интернет? Отворете и ще видите. Достъпът е до всички". При проверка се вижда, че Ханчева липсва в графата, въпреки че нейният бизнес може потенциално да постави Гешев в конфликт на интереси.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес