Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Георги Касчиев: В Украйна е напът да се случи най-мрачната прогноза за атомните централи

05 март 2022, 09:49 часа
Реклама

В Украйна е напът да се случи най-мрачната прогноза за атомните централи, а това е да бъде изоставена. Една атомна централа няма никакъв шанс да оцелее, ако бъде уцелена по въздуха от бомба. Това заяви пред Нова телевизия проф. Георги Касчиев, експерт по безопасност на АЕЦ.

Той обясни, че една от руските цели при завземането на тези централи е Украйна да бъде лишена от енергоизточници. По принцип е трудно да се стигне до изтичане на радиация, но ако няма персонал, който да я управлява, то може да се стигне до сценария "Фукушима", каза проф. Касчиев. 

Той увери, че  няма никаква опасност от радиация у нас. Проф. Касчиев заяви, че в никакъв случай не трябва да се купува обикновен йод и да се разтваря и пие, това е опасно. Йодът се приема чрез специални препарати, но само ако се налага, каза той. 

Това прилича на ядрен шантаж, на ядрено изнудване. Украйна има 15 реактора, а е обект на агресия. Никой в ядрения свят не е предполагал, че страна с ядрени централи ще бъде обект на война и те ще бъдат обстрелвани и завладявани, заяви проф. Касчиев и допълни, че това е изключително рисково и престъпно.  

Единственото спасение е България да не поддържа никакъв неутралитет, а да има силна армия и силни съюзници, каза той.  

Русия да не забравя, че близо до границата с Украйна има атомна централа с 4 реактора, които дори нямат и защитни обвивки и тя може да бъде нападната, напомни още специалистът.

Още: Руската армия приближава още една АЕЦ в Украйна

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес