Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПП-ДБ призовава Главчев: Изборът на еврокомисар да е в съответствие с проевропейската ни политика

29 август 2024, 19:35 часа • 654 прочитания

С призив към служебния премиер Димитър Главчев се обърнаха от ПП-ДБ. От коалицията настояват изборът на български еврокомисар да бъде направен в съответствие с проевропейската политика на страната ни.

"Отчитаме, че изборът на еврокомисар няма да подлежи на гласуване в българския парламент, което поставя особена отговорност върху Вас като министър-председател", се казва в текста.

"Бихме искали да обърнем внимание на няколко фактора, които считаме за важни при вземането на това решение:

Еврокомисарите са политически представители на съответните страни за сравнително дълъг период от време. Затова трябва да бъдат избирани на базата на аргументирана преценка за адекватното политическо и експертно представителство на България във взимането на решения в ключовите за Европа сфери като Енергетика, Климат, Регионална политика и Образование", изтъкват от ПП-ДБ.

Още: ПП-ДБ обяви номинацията си за еврокомисар

"Отбелязваме, че номинациите следва и да отговарят на искането на председателя на Европейската комисия, г-жа Урсула фон дер Лайен, за предлагане на две кандидатури - на жена и на мъж, съответно. Освен това, призоваваме изборът да бъде направен и в съответствие с проевропейската политика, която провежда Българиясе посочва в позицията, изпратена и до медиите.

 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес