Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Орешарски: Вероятно месеци наред през 2014 г. няма да има нови оперативни програми и проекти

04 декември 2013, 14:50 часа

Сигурно ще има значителен период от месеци през 2014 г., в които новите оперативни програми няма да бъдат утвърдени и няма да могат да започнат проекти. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски в рамките на парламентарния блиц-контрол в отговор на въпрос от депутата от ПГ на Коалиция за България Дора Янкова, предаде „Фокус”.

Реклама

„В следващата година продължава усвояването на средства по проекти от стария програмен период. Правим максимални усилия, така че още в началото на следващата година да започнат проекти поне по две оперативни програми – „Транспорт” и „Развитие на човешките ресурси”. Имаме шанс по Програма „Свързаност на Европа” за търгове на проекти”, обясни премиерът Орешарски.

„Силно се надявам българският бизнес и обществото да не усетят 2014 г. като „празна” на публични инвестиции”, посочи той.

Депутатът Дора Янкова заяви, че предстои подписване на споразумението с ЕК за следващия планов период. „Българският бизнес и граждани искат да видят какво ще значи следващата година за нас. От опозицията има страхове, че годината ще бъде празна по отношение на европейски ресурс”, каза депутатът.

Няма опасност от увеличаване на цената през следващата година на тока заради недостиг на средства в НЕК, допълни Орешарски. Във връзка с позицията му по отношение на АЕЦ „Белене”, Орешарски каза: „След анализ на икономическата ефективност в широк аспект, включващ и потенциалната финансова структура на този проект, и потребностите от електроенергия в дългосрочен план, такъв проект би бил актуален. На този етап нямам решение на въпроса”.

Преди да отговорим на редица въпроси, всяко друго решение за проекта АЕЦ „Белене” ще бъде прибързано, допълни той в отговор на въпрос от депутата от „Атака” Любомир Владимиров в рамките на блиц-парламентарния контрол. Владимиров отправи въпрос по повод предложение на „Атака” за решение за продължаване на проекта АЕЦ „Белене”. Депутатът попита какво е отношението на Орешарски за подновяване на строежа на централата.

„Безспорно АЕЦ „Белене” е един от най-големите инвестиционни проекти в последните няколко десетилетия. В резултат на непоследователните действия в периода 2011 - 2012 г., се стигна до замразяването му с решение на Народното събрание, което допълнително усложнява казуса”, посочи Орешарски.

„Още в началото на мандата споменах, че кабинетът ще направи анализ както на ефективността на този проект, така и на дългосрочните нужди на нашата страна, баланса на системата, потребностите от електроенергия в региона. Не на последно място – потенциалната финансова структура на този проект и наличието на инвеститор който е готов да инвестира в него. Преди да отговорим на този кръг въпроси, всяко друго решение ще бъде прибързано”, отбеляза Орешарски. „Не съм готов да отговоря категорично на очертания кръг въпроси, поради което не съм инициирал разговори по тази тема”, каза още той.

Приходите от таксата за производителите на ток от слънчева и вятърна енергия ще бъдат използвани за рекапитализиране на системата, заяви Орешарски след въпрос на депутата от ГЕРБ Делян Добрев. Добрев попита за предложението за облагане на операторите на ВЕИ с 20% такса и евентуалния приход от тази такса в размер на 150 млн. лв.

„Как тези средства ще бъдат използвани за покриване на дефицита в НЕК, който се равнява на 620 млн. лв. Тези 150 млн. лв., дори и да намерят начин да се прехвърлят, са крайно недостатъчни. Предвиждате ли разликата да бъде заложена в бюджета под някаква друга форма?”, попита Добрев.

„Според мен, тук има грешка. Тези пари няма да са в бюджета на ДКЕВР. Те ще влязат в държавния бюджет. Те ще бъдат използвани за рекапитализиране на системата”, отговори министър-председателят.

По отношение на дефицита в НЕК, Орешарски заяви: „Вие говорите за дефицит в бъдеще време, като изключвате мерки, които ще бъдат приложени за избягване на такъв дефицит”.

„Предвидено е това да бъдат инвестиционни разходи, финансирани от централния бюджет", допълни той.

Не бих възразил да се реализират спестявания и по други разходни направления, не само по партийните субсидии, заяви Орешарски. „Приходната част е доста напрегната, така че има нужда от засилване на буферите. Във всички разходни направления има такава възможност. В хода на изпълнението, ако е необходимо, ще се активират различните буфери. Един от буферите е разпределение на 95 на сто от субсидиите, а не на сто процента. Има и други буфери в централния бюджет. Четирите милиона лева са твърде скромни, за да ги мислим отсега. Това е добър буфер”, заяви Пламен Орешарски. По думите му, примерно 20-процентно намаление на партийните субсидии е влизане в популизъм.

„Той може да излезе много скъп за българските данъкоплатци, ако хвърлим политическата система отново да бъде финансирана само и единствено от бизнеса. Минахме през такъв период. Мисля, че не бяха много добри резултатите през 90-те години”, заяви Орешарски.

 

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес