Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Общественият съвет към ЦИК: С машините се гласува лесно, бързо и не трябва хората да се притесняват

31 март 2021, 07:13 часа
Реклама

В изборния ден на машините за гласуване ще бъдат поставени пана за поверителност от двете ѝ страни и машината трябва да бъде ориентирана с екран към избирателя. Toва заяви председателят на обществения съвет към ЦИК Росица Матева в сутрешния блок на БНТ.

Реклама

Тя показа в студиото на БНТ как хората ще могат да гласуват с машина. ОС към ЦИК наблюдава част от етапите по сертифицирането на машините и днес трябва да излезе окончателният доклад дали съответстват на Изборния кодекс.

Матева смята, че не е била достатъчна разяснителната кампания и за това от Обществения съвет на ЦИК решили да направят публична демонстрация как се гласува с машини. Процесът по гласуване с машина е много лесен, много бърз и хората не бива да се притесняват, призова Росица Матева.

Нямало хора, които да не са се справили с публичното пробно гласуване с машина. „Всички успяха, включително и възрастните хора и казаха, че ще гласуват на парламентарните избори машинно“, категорична бе тя.

С машината може да се гласува и с ръкавици. За това от ОС на ЦИК препоръчват на избирателите да гласуват с ръкавици, ако сметнат за необходимо и се притесняват.

Ако се установи проблем с машината, има техници, които веднага трябва да окажат съдействие, но ако се установи, че има нули, трябва да бъде преустановено гласуването и хората да се обърнат към членовете на Секционната избирателна комисия. Ако не се осъществи гласуването с машината, избирателите могат да гласуват с хартиена бюлетина. Машината записва вота, но има и звуков сигнал, при който става ясно, че е гласувано с нея, уточни Матева.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес