Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нинова задължена от своите да даде пълномощно на Зафиров, тя отказа

01 септември 2024, 13:33 часа • 4627 прочитания

Националният съвет на БСП задължи Корнелия Нинова да упълномощи временния председател Атанас Зафиров да регистрира партията за изборите на 27 октомври. Това стана след гласуване на Националния съвет на социалистите, който се провежда в София.

Още: "БСП без Нинова" срещу "Зафиров е позор": Напрежение на "Позитано" преди Националния съвет (СНИМКИ)

Делегатите приеха още Нинова да оттегли пълномощните на Георги Свиленски и Иван Ченчев. Решението предвижда пълномощното да бъде подписано в рамките на настоящото заседание на червения пленум.  Предложението беше гласувано с голямо мнозинство - със 107 гласа "за" и едва 12 "против".

Отговорът на Нинова

"С какво доверие да дам пълномощно на тези хора", попита в отговор Нинова. Националният съвет реагира остро срещу тези нейни думи и се чуха подвиквания от цялата зала. Корнелия Нинова призова още издаването на пълномощно да не се коментира като бащиния. Иначе увери, че е на разположение да подписва документи. "Но отговорът ми е "Не"", категорична бе тя. 

Предисторията

Припомняме, че в четвъртък Корнелия Нинова обяви пред медиите, че е извела нотариално пълномощно с пълни права на Георги Свиленски и Иван Ченчев да редят листи и да регистрират партията на изборите. Тогава тя предупреди, че може да се стигне дотам БСП да не може да се регистрира за вота.

"Аз представлявам партията като председател в оставка. От днес нататък те двамата поемат този процес с гаранцията, че ще се представим достойно. Поради нелегитимността на новото ръковоство и късите срокове (бел.ред. регистрацията на партиите е до 11 септември), ние предприемаме мерки и ще спазим всички решения на нашите органи", каза още Нинова.

Още: Юристът на БСП към Нинова: Този кошмар трябва да спре!

Тя припомни, че делото във Върховния административен съд относно статута й на председател в оставка е насрочено за 9 септември, като по думите й така няма да има достатъчно време за регистрация на листите. На въпрос ако сегашното ръководство в лицето на Борислав Гуцанов и Атанас Зефиров направи опит да регистрира листи, то дали тя ще обжалва, Нинова отговори лаконично: "Ще търсим съгласие, така че да се спази закона и устава. Няма да правим резки движения".

В отговор, от ръководството на левицата в лицето на Атанас Зафиров разпространиха съобщение до медиите, в което се казваше, че "БСП не е бащиния, за да бъде прехвърляна чрез пълномощни".

Още: Разпадът в БСП - прилики и разлики с ДПС: Анализ на Татяна Буруджиева (ВИДЕО)

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес