Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На ниво работна група - общинските съветници влизат в Антикорупционния закон

10 април 2019, 20:00 часа
Реклама

Поправката "КПКОНПИ" - че новият ръководител на Антикорупционната комисия няма да е задължително юрист, е експертна и не е съгласувана с ГЕРБ. Това заяви вносителят ѝ - доскорошният председател на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов, който вече е правосъден министър.

Той уточни, че със зам.-председателя на правната комисия и депутат от НФСБ Христиан Митев са постигнали съгласие за поправката в седмицата преди 5 април 2019 година и подчерта, че идеята била да поставят въпроса необходимо ли е в този специализиран орган КПКОНПИ да се добави възможност за разширяване на професионалните квалификации, които да имат кандидатите за ръководния пост.

"Чувахме критики в първото производство – защо са само юристи, защо има различни критерии за председателя и за членовете. С оглед на това, че дейността на тази комисия е стриктно специализирана, тя изисква и познания в областта на системите за сигурност, условно употребявам и понятието разследване на противоправни действия, включително и изследването на източници, което означава и подготовка за анализ на разкриване на източници. По тази причина искахме да дадем алтернатива. Въобще нямахме идея предната седмица, че датата на това предложение и датата на изтичане на срока за предложения между първо и второ четене ще съвпадне със събитията, които се случиха в сряда и четвъртък", обясни Кирилов.

В отговор на журналистически въпрос защо такъв орган да има функции на специална служба - да има маски, да има полицаи начело на службата, Кирилов поясни, че целта е да се запази самоличността на агентите и да не бъдат разпознаваеми. "Защото ние вече в този антикорупционен орган имаме служители, които са със статут на агенти", добави той и отбеляза, че в противен случай, при акция или операция, при която има камери, агентите ще станат разпознаваеми за всички.

"Не иде реч за самодостатъчност. Напротив. Всички съществени и в условен смисъл по-силови функции са споделени и разпределени на действащите досега – функциониращите, съобразно правната ни система органи и институции", подчерта още Кирилов.

Запитан как ще бъде изпълнено нареждането от премиера, след обаждане от Брюксел, да се "вкарат" общинските съветници в Антикорупционния закон, които бяха извадени от контролния обсег по този закон, Кирилов уточни, че първата грама от Брюксел била от 23 декември и не била изпратена до Народното събрание. "Поставили сме го този въпрос, защото той виси законодателно. Защото нормата, която сме приели е с временно действие, което действие изтича, което означава, че законодателят трябва да вземе цялостно окончателно решение по този режим, още повече че предстоят избори и встъпване в нов мандат на органи за местна власт, т.е. новите кандидати трябва да имат яснота по въпроса кои са правилата, относими към тях по отношение на несъвместимост и по отношение на имуществено деклариране", заяви Кирилов.

Той припомни, че още миналия вторник като все още председател на правната комисия е провел заседание на работната група по антикорупционния закон, заедно с представители на КПКОНПИ и представители на Националното сдружение на общините, зам.-министъра на правосъдието Евгени Стоянов и други експерти и съобщи, че тогава на ниво работна група е решено общинските съветници да останат в категорията "висши служители" по чл. 6 от антикорупционния закон. Това означава те да подават в най-пълен формат имуществени декларации и не къде да е, а директно към КПКОНПИ, т.е. там, където и президентът, министър-председателя и народните представители и министрите подаваме декларации, поясни Кирилов.

Той съобщи още, че остава за обсъждане "единствен компромис" в частта „несъвместимост“, отнасяща се до първоначалните условия за недопустимост за встъпване в длъжност на общинските съветници. Кирилова уточни, че общинските съветници ще преценяват сами в кои фирми остават или не остават, но при всички положения ще заявяват всички имуществени обстоятелства – „дали са наематели на кабинет в общинското лечебно заведение, дали са наематели на общинско жилище и семейството им го обитава повече от 20 години, дали са наематели на земи от общински поземлен фонд или на гори от общински горски фонд, дали са акционери и съдружници в дружества, които имат някакви и какви точно отношения с общината и с общинските дружества“.

"В частта "прозрачност" смятаме, че за нашето чувствително общество в този момент целта превенция и контрол на обществото ще се постигне с това предложение - тези обстоятелства да бъдат осветявани, огласявани и контролирани от обществото в неговата цялост“, заяви още Кирилов.

Новият правосъден министър отказа да коментира отсъствията на председателя на ВКС Лозан Панов от заседанията на ВСС при задаване на провокативни въпроси. "Този дебат се е състоял в съдийската колегия в чисто професионална среда, отбеляза Кирилов и добави, че водещото според него трябва да бъде спазването на закона и отказа да коментира етични въпроси.

Помолен да коментира изказването на съпругата на председателя на ВКС, че държавата е групировка на СИК, управлявана от главатар, Кирилов заяви: "Позволете ми да не споделям моите лични мисли за изказване на човек, който не е политик, който вероятно е споделил собствени мисли в общественото пространство, за което има право по Конституция. Всеки има пък право да съобразява и преценява същината, посланията в такива изказвания". Той помоли да не бъде поставян в ситуация да дава оценки на магистрати и хора, които осъществяват своите функции в независимата съдебна система.

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес